В області проживає понад 114 тис осіб, які мають статус постраждалих під час аварії на ЧАЕС

В області проживає понад 114 тис осіб, які мають статус постраждалих під час аварії на ЧАЕС

Про систему соціальних гарантій постраждалих на ЧАЕС міркували сьогодні спільно з владцями області представники громадських організацій чорнобильців. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.
– Нині між громадськими організаціями та обласною владою існує активний діалог, – сказав перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. – Завдяки цій співпраці маємо спільно напрацьовані ініціативи, які спрямовуємо на рівень центральних органів.
Віталій Володимирович відзначив позитивно вирішене питання щодо придбання санаторно-курортних путівок для чорнобильців. Так, уже протягом року вони закуповуються на місцях, що повністю задовольняє потреби чорнобильців.

– Позитивним є те, що представники організацій чорнобильців, усвідомлюючи всю відповідальність, пропонують власні заходи, програми з метою підтримки постраждалих, – підкреслив перший заступник. – Сьогодні ж питання, на яких вони акцентують увагу, є актуальними й для інших соціальних категорій, зокрема щодо забезпечення якісним лікуванням, житлом, пільгами.
Зазначимо, наразі в області проживає понад 114 тисяч осіб, які мають статус постраждалих. Це майже 10% жителів області, з яких більше 7 тисяч – інваліди. На фінансову підтримку чорнобильців цьогоріч передбачено 63 млн грн. Майже 13 тисяч осіб отримують компенсацію за пільгове забезпечення продуктами харчування постраждалих громадян. Більше 8 млн грн цього року з обласного бюджету спрямовано на безкоштовне забезпечення чорнобильців ліками, що на півмільйона більше, ніж торік. Для закупівлі ж послуг санаторно-курортного лікування з Державного бюджету виділено 5,7 млн грн. (100% від потреби). На сьогодні, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, міських рад вже укладені угоди на закупівлю 171 путівки на понад 823 тис грн.

– Для лікування та обстеження чорнобильців за програмою «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у минулому році з Державного бюджету виділено 1,4 млн грн, – зазначив директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Руслан Чикало, – з них, пропорційно, відповідно до потреби, обласній лікарні виділено майже 200 тис. грн, обласному онкологічному диспансеру – 1,2 млн грн.
Під час круглого столу озвучили й питання забезпечення транспортом та житлом. Так, на обліку для одержання авто перебуває 439 чорнобильців – інвалідів. Обласна влада неодноразово зверталася до Міністерства соціальної політики, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради щодо необхідності подальшого фінансування програми із забезпечення інвалідів, зокрема й інвалідів-чорнобильців, автотранспортом.

Водночас у загальнообласних реєстрах постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи осіб, які мають право на поліпшення житлових умов, 510 осіб. Протягом минулого та цього року житло придбали у Ватутіному, Каневі, Жашківському районі, на Шполянщині.
Про необхідність удосконалення системи пенсійних виплат сказав керівник громадської організації «Чорнобильський набат» Борис Бродовський. Каже, що існують розбіжності у цих виплатах чорнобильцям різних груп інвалідності та вважає, що нарахування пенсій по заробітній платі на виробництві – це не правильно.

У свою чергу, керівниця ГО «Діти Чорнобиля» Ольга Янчук наголосила на тісній співпраці з меценатами та благодійниками. Вона, зокрема, розповіла, що за минулий рік їхній організації вдалось залучити понад 1,5 млн спонсорської допомоги. Це дало змогу пролікувати близько 30 важкохворих дітей-чорнобильців.
Під час зустрічі представники громадських організацій обговорили й питання придбання медпрепаратів, системи обстеження і лікування, хоспісної та паліативної допомоги тощо.
Опісля чорнобильців та представників організацій відзначили почесними нагородами і грамотами обласної державної адміністрації та обласної ради.
Нагадаємо: 26 квітня – 30-ті роковини вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x