Білозірська об’єднана громада отримає 7 мільйонів на покращення інфраструктури

Білозірська об’єднана громада отримає 7 мільйонів на покращення інфраструктури

Загалом на поліпшення умов життя в об’єднаних громадах по всій Україні запланували 1 мільярд гривень. Майже рік триває процес добровільного об’єднання громад в Україні. За цей час на Черкащині об’єдналося лише три громади. Одна – у Черкаському та дві – у Катеринопільському районах. Якими успіхами можуть похвалитися об’єднані громади та з якими проблемами вони зіштовхуються, а також які населені пункти об’єднаються найближчим часом – про все це говорили учасники форуму «Децентралізація на Черкащині крізь призму світового бачення та українських реалій». Захід був організований представниками ініціативи «Успішна громада» та ГО «Інститут Республіка».

– На Черкащині сьогодні існує три об’єднані громади: Білозірська (у Черкаському районі), Єрківська та Мокрокалигірська (у Катеринопільському районі). Зараз готуються до об’єднання Катеринопільська та Селищанська громада (Корсунь-Шевченківський район). Ці громади вже отримали розпорядження від ОДА про те, що вони відповідають Конституції та законодавству України, тобто вони вже дуже близько до об’єднання. Є ще Зорівська об’єднана територіальна громада Золотоніського району, але до цієї громади входять селища та села Драбівського району, що стає перепоною на їхньому шляху. Де-юре ця громада вже об’єднана, але після того, як до ЦВК було подано клопотання про призначення виборів (а якщо пройшли вибори голови, старост і депутатів, то громада де-факто є об’єднаною), але це прохання було відхилено в зв’язку з тим, що потрібно змінювати межі території. На разі Зорівська громада подала прохання до Золотоніського та Драбівського району про зміну меж. Процеси щодо ініціювання об’єднання проходять в Канівському, Золотоніському й Маньківському районах, – коментує представниця Департаменту регіонального розвитку ОДА Маргарита Гуськова.

Білозірська об’єднана громада отримає 7 мільйонів на покращення інфраструктури

Обговорили учасники Форуму й фінансування об’єднаних територіальних громад, зокрема кошти, які виділяє регіональна комісія за допомогою Державного фонду регіонального розвитку та благоустрій новостворених територіальних одиниць. Так, у 2016 році для фінансування було попередньо відібрано 4 проекти по об’єднаних територіальних громадах на Черкащині.

Окрім того, з державного бюджету уже виділена субвенція на розвиток інфраструктури добровільнооб’єднаних територіальних громад. На 159 українських об’єднаних громад виділили 1 мільярд гривень. Сума, що припадала на кожну громаду залежала від кількості населення та об’ємів території, на якій це населення проживає.
– На Черкаську область це 12,8 мільйона гривень, Білозірська громада – 7,3 мільйона, Мокрокалигірська – 4,2 мільйона, Єрківська – 1,3 мільйона, – підсумувала Маргарита Гуськова.

Як зауважив голова Білозірської об’єднаної територіальної громади Володимир Міцук, незважаючи на те, що виділення коштів уже затверджено Кабміном, безпосередньо в громаду з можливістю освоєння вони й досі не потрапили.

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x