Володимир Міцук: ми створили центр медичної допомоги та готуємося до утворення опорних шкіл

Володимир Міцук: ми створили центр медичної допомоги та готуємося до утворення опорних шкіл

Медичну та освітню реформу в окремо взятій об’єднаній громаді заходилися проводити жителі села Білозір’я та селища Ірдинь. Про успіхи громади та перешкоди, з якими довелося зіштовхнутися під час форуму «Децентралізація на Черкащині крізь призму світового бачення та українських реалій» розповіли голова об’єднаної територіальної громади Володимир Міцук та заступник голови Ірина Грищенко.

– Дорога до об’єднання була непростою – ми не збирали окремо сходку села (на яку явно прийшли б не всі), а об’їхали усі 32 виборчі округи та зустрічалися з людьми на кожній вулиці. Я особисто двічі їздив у селище Ірдинь, щоб роз’яснити людям переваги від об’єднання. Переконував у тому, що ні школу, ні дитячий садок ми закривати не будемо, а більшість послуг люди зможуть отримати прямо у себе в селищі, адже у них буде і староста, і землевпорядник. На виборах я отримав 77% голосів і ми почали роботу. Сформували штат із 46 працівників виконавчого комітету (до цього білозірський штат складав 14, для повноцінного функціонування об’єднаної громади необхідно хоча б 36 працівників). Ось буквально вчора проводили для них навчання, роз’яснювали сильні і слабкі сторони процесу децентралізації, потім кожен захищав свій проект, – пояснює Володимир Міцук.

Тепер у старости селища Ірдинь офіційно є печатка і просто в селі можна отримати довідки про народження і смерть. 3 місяці, які минули від виборів голови громади та старости до отримання печатки, теж ніяких незручностей ірдинцям не принесли – староста особисто возив усі документи в Білозір’я.

– Наша мета – сформувати «єдине вікно» для оформлення усіх довідок, щоб людина могла зранку подати документи, а після обіду уже забрати усі потрібні їй довідки, – коментує Володимир Міцук. – На цьому шляху ми вже багато чого зробили: діє реєстраційна служба та державний реєстратор, юридичний відділ, центр для дітей та молоді, відділ соціального захисту. Хоч є й свої проблеми, адже по соцзахисту 78 видів різних допомог і одна програма працює вже 50 років, тож нас переконують, що якщо нам передадуть ці дані і повноваження – все просто «позлітає»…

Описав Володимир Міцук і «тернистий шлях», який об’єднана громада пройшла до створення власного центру надання первинної медико-соціальної допомоги. Для відкриття центру довелося залучити… навіть міністра охорони здоров’я.

– 28 грудня минулого року нам передали на баланс медицину, але ж нас про це ніхто не повідомив! Не знаю, хто там відпочивав на Новий Рік, а до мене 2 січня вже прийшов староста Ірдиня, адже вони навіть не мали можливості видати довідку про смерть! Довелося домовлятися з іншими селами. Тоді ми й вирішили створити Центр надання первинної медико-соціальної допомоги. Була проблема з отриманням ліцензії, але мені пощастило зустріти в Каневі міністра охорони здоров’я Квіташвілі. Я пояснив йому ситуацію і вже за 2 дні ми отримали ліцензію. Питання з медициною обов’язково треба вирішувати, адже на таку громаду, як наша (в селі Білозір’я зареєстровано 9 400 осіб, фактично проживає близько 11 тисяч, в Ірдині – 940) необхідно 7-8 сімейних лікарів, а у нас працює всього троє, а двоє з них старші 60-ти років. Як їх «заманити» в село, кли житла немає, а зарплата – 2 тисячі гривень? А от коли ми отримаємо державну субвенцію, то зможемо запропонувати 6-8 тисяч, а також побудувати житло для лікарів.

Володимир Міцук: ми створили центр медичної допомоги та готуємося до утворення опорних шкіл
За словами заступниці голови Білозірської об’єднаної територіальної громади Ірини Грищенко, у питанні оптимізації шкіл в громаді розгорнулася справжня війна:

– У громаді 4 школи (670 учнів), 2 дитячих садки (270 вихованців). В Ірдині малокомплектна загальноосвітня школи І-ІІІ ступенів (80 учнів). На одного учня в Іридні витрачається 25 тисяч на рік. В Білозір’ї три школи, одна з них – середня (394 учні) і дві І-ІІ ступенів (100 та 105 учнів). У нас постало таке питання, що середня школа за проектною потужністю розрахована на 800 осіб, а навчається половина. Є у нас і шкільний автобус, який рухається за маршрутом, що проходить біля школи І-ІІ ступенів. Таким чином, у межах пішоходної доступності від середньої школи (2 кілометри), де на дитину витрачається 9 тисяч в рік, у нас розміщена школа І-ІІ ступенів, де на аналогічні потреби йде 17 тисяч. Різниця – разюча. І матеріальна база краща саме в середній школі. Спочатку ми думали цю школу закривати, але зустріли шалений опір, тож згодом вирішили лишити там початкову школу (1-4 класи), а середню перевести в приміщення середньої школи. А половину педагогів зі школи І-ІІ ступенів ми забрали у середню школу.

Невгамовні білозірці також виграли Всеукраїнський конкурс опорних шкіл (у Черкаській області перемогу в конкурсі, а отже – допомогу з фінансуванням отримають лише 3 школи, серед них і Білозірська). Зараз білозірці планують «забрати» повноваження і по виготовленню шкільних свідоцтв та атестатів.

– Не маючи ще навіть умов конкурсу ми прорахували до кожної карти, глобусу і таблиць у навчальних закладах – те, що нам потрібно для шкіл. Подали матеріали на конкус і перемогли.

Відкривати єдину в Украні дитячу Академію фуболу приїде Президент

Окрім медицини та освіти активно розвивається в Білозір’ї ще й спортивна галузь. На серпень заплановано відкриття єдиної в Україні Дитячої Академії футболу, при якій функціонуватиме гуртожиток на 40 осіб. Відкриватиме Академію Президент України.

– 46 мільйонів гривень уже пішло на створення Академії. 18 мільйонів коштував наш стадіон (один з найкращих сільських стадіонів в Україні). 8 мільйонів потрібно було щорічно на компослуги, утримання вихованців та заробітну плату тренерам, – підсумував Володимир Міцук.

Форум «Децентралізація на Черкащині крізь призму світового бачення та українських реалій» був організований представниками ініціативи «Успішна громада» та ГО «Інститут Республіка».

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x