У Черкасах відкрили пам’ятну дошку Макару Кушніру

У Черкасах відкрили пам’ятну дошку Макару Кушніру

Жителі Черкащини розгорнули ще одну сторінку прихованої раніше історії національної боротьби за незалежність. На старому корпусі музичного училища ім. С. Гулака-Артемовського відкрили меморіальну дошку на честь одного з засновників ОУН, черкащанину Макару Кушніру. Про це “Нова Доба” дізналася в Черкаській ОДА.

Діяч українського національного руху, один із засновників організації Українських Націоналістів, учасник першого конгресу ОУН у Відні, головний суддя організаційного суду ОУН – саме цим відомий уродженець Черкас Макар Кушнір. Свої учбові роки з 1901 до 1909 він провів у приміщенні нинішнього музичного училища, а раніше – чоловічої гімназії. Тут його наставником та вчителем був майбутній перший митрополит Київський і всієї України відродженої 1921 року Української Автокефальної Православної Церкви Василь Липківський.

– Насправді у цьому приміщенні, де зараз музичне училище, а раніше була чоловіча гімназія, навчалися і викладали багато достойних українців, – говорить радник голови Черкаської ОДА Андрій Кравець. – Один із них – Макар Кушнір, який стояв біля витоків українських націоналістів. У нього було декілька псевдо в ОУН. Найпопулярніша з них – Богуш. Від ОУН він був делегований на підтримання зв’язків практично з усіма провідними тогочасними європейськими державами. Саме завдяки його старанням в Радянський Союз завозилася українська націоналістична література, що було надзвичайно ризиковано робити у той час.

Відкриваючи базальтову меморіальну дошку відомому черкащанину заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Овчаренко зауважив, що сьогодні загалу відкрили не лише пам’ятку, а й ще один шматочок історії рідного краю.

– Маємо завжди пам’ятати свою минувшину і її героїв, пишатися тим, ким ми є, – зазначає Сергій Овчаренко. – Адже недарма ще з давніх давен слово «черкас» було синонімом «козакові». Макар Кушнір, якому сьогодні першому віддаємо належне у ці дні Холодноярівських вшанувань, був справжнім козаком і свій наддніпрянський, вільнолюбний дух проніс через усе своє життя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x