Президент підписав закон про амністію

Президент підписав закон про амністію

Президент України Віктор Янукович підписав низку законів, серед яких і закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», який був прийнятий 29 січня парламентом. Про це «Нова Доба» дізналася на офіційному сайті Глави держави.

Закон, автором якого є народний депутат Юрій Мірошниченко, передбачає звільнення від кримінальної відповідальності та покарання за ряд злочинів та адміністративних правопорушень учасників мирних зібрань. Але необхідною умовою при цьому є «вчинення ними сукупності дій, які дозволять відновити громадський спокій і безпеку та нормалізувати існуючий стан суспільних відносин», зокрема:

– звільнення всіх зайнятих в місті Києві та інших населених пунктах України під час акцій протесту будівель чи приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також допуск до своїх робочих місць осіб, які там працюють, та зняття інших перешкод для належного функціонування зазначених об’єктів;

– розблокування транспортних комунікацій на вулиці Грушевського у місті Києві учасниками масових акцій протесту;

– розблокування інших вулиць, площ, провулків, бульварів тощо у місті Києві й інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту.

Застосування прийнятого закону здійснюється:

– щодо підозрюваних, кримінальні провадження стосовно яких знаходяться в провадженні органів досудового розслідування, – судом, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування;

– щодо обвинувачених (підсудних), кримінальні провадження стосовно яких здійснюються судом і до набрання чинності цим законом не розглянуті, а також щодо обвинувачених (підсудних), кримінальні провадження стосовно яких розглянуто, але вироки не набрали законної сили, – судами, що здійснюють відповідні судові провадження;

– щодо засуджених – судами, що ухвалили відповідні вироки;

– у рамках кримінальних проваджень, в яких жодній особі не повідомлено про підозру – прокурором, який здійснює процесуальне керівництво відповідними досудовими розслідуваннями;

– щодо осіб до яких застосовано адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту – судами, що винесли відповідні постанови.

При цьому закон передбачає, що питання про його застосування суд вирішує в судовому засіданні, а неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду питання, не перешкоджає проведенню судового засідання.

Нагадаємо, що у пояснювальній записці до документу йдеться й про те, що Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, однак вводиться в дію з дня, наступного за днем публікації на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України повідомлення генерального прокурора України про фактичне звільнення всіх зайнятих під час акцій протесту будівель чи приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування та розблокування вулиць.

При цьому, генеральний прокурор здійснює на офіційному веб-сайті генпрокуратури публікацію такого повідомлення лише за умови, що відповідні звільнення і розблокування були вчинені учасниками масових акцій протесту не пізніш як через п\’ятнадцять днів з дня, наступного за днем набрання чинності цим законом. Інакше закон втрачає чинність з дня, наступного за останнім днем цього строку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x