У Черкасах проведуть ходу пам’яті учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

У Черкасах проведуть ходу пам’яті учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

У зв’язку із відзначенням 26 квітня 30-х роковин Чорнобильської катастрофи цього дня в Черкасах заплановані наступні заходи:

– проведення ходи пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи по бульвару Шевченка від Театральної площі по вул. Смілянській до Соборного скверу – 11.00 – 11.30;

– покладання квітів до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля» у Соборному сквері та мітинг-реквієм – 12.00 – 13.00;

– відзначення міським головою учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи – 13.00 – 13.30, каб. 206 міськвиконкому.

Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

ДЛЯ ДОВІДКИ:

У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о 1-й годині 23 хвилин над 4-им реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало полум’я -«мирний атом» вийшов з-під контролю людини. Розпочався трагічний відлік історії. Мирний реактор перетворився на смертоносний.

Людство вперше в таких великих масштабах зіткнулось з невідомим досі страшним явищем, як радіація. Явищем, що не має ні запаху, ні кольору, ні кордонів розповсюдження.

На «чорнобильську трагедію» відгукнулися усі республіки колишнього Радянського Союзу, світова громадськість допомагала українському народу в цей важкий час. Це був справді інтернаціональний приклад дружби, єднання, взаємодопомоги перед страшним «ядерним лихом».

У вересні 2003 року на саміті СНД президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада глав держав СНД підтримала цю пропозицію.

У грудні 2003 року Генеральна асамблея ООН вітала рішення Ради глав держав СНД щодо проголошення 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф і закликала всі держави – члени ООН щороку вшановувати пам’ять про цю трагедію.
Через «пекло Чорнобиля» пройшли 6217 вогнеборців з усієї України. Загалом, у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи брало участь близько 800 тисяч чоловік.

На превеликий жаль, з кожним роком все менше і менше стає учасників тих трагічних подій. За тридцять минулих років смертельно небезпечна радіація забрала тисячі життів, призвела до втрати здоров’я сотень тисяч ліквідаторів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x