Сервіруємо великодній стіл

Сервіруємо великодній стіл

Для кожної господині сервірування великоднього столу – це не лише приємний обов’язок, а й неабияке випробування. Адже зазвичай найбільше християнське свято рідко обходиться без гостей, яких так хочеться вразити смачними стравами. Особливо приємно буде, якщо їх розставити ще й із дотриманням традицій.

Кожна страва великоднього столу має своє значення і символізує ту чи іншу сторону життя. Паска є першою їжею для розговіння, вона уособлює собою Тіло Господнє. Образ цей іде ще з Таємної вечері, під час якої, як сказано в Святому Письмі, Ісус Христос розламав прісний хліб і сказав, що це його тіло, яке він жертвує заради людства.
Хоча сирну паску важко назвати хлібом, але ця страва теж має велике релігійне значення. Вона символізує солодкість райського життя. У традиційному варіанті вона має виконуватися у вигляді усіченої піраміди, що повторює форму гробу, де сталося воскресіння Христа. Саме тому на одну з сторін сирної паски наносяться літери «ХВ» (Христос Воскрес).
Крашанки або писанки – ще один незмінний символ великоднього дня, без якого важко уявити святковий стіл. Ми звикли фарбувати великодні крашанки в усі відомі нам кольори, наносячи на них візерунки й малюнки, однак за традицією яйця на Великдень повинні фарбуватися в червоний колір – символ пролитої крові Ісуса Христа.
Згідно з найпоширенішою легендою, в день повернення Ісуса Христа зі світу мертвих Марія Магдалина поспішила повідомити цю радісну новину імператору Риму. Зустрівши імператора, вона простягнула йому куряче яйце з вигуком: «Христос воскрес!», але імператор сказав, що він повірить цій звістці тільки тоді, коли яєчна шкаралупа почервоніє. Після його слів яйце в руках Марії Магдалини стало кривавого кольору.

Крім паски і крашанок, великодній стіл обов’язково доповнюється стравами з м’яса. Вони є символами радості та сили життя. Можна використовувати будь-які холодні закуски (холодець, буженину, нарізки), а також гарячі страви (м’ясо, запечене в духовці, смажені реберця, качку чи курку з яблуками тощо).
Хоча риба теж може бути надзвичайно смачною, за традиціями її не подають до великоднього столу (хіба що в складі салатів). Вважається, що за період посту люди й так уже наїлися цієї страви. Втім, якщо серед ваших гостей будуть любителі риби, не варто позбавляти їх радості посмакувати, адже основне призначення великоднього столу – нести радість і відчуття свята.
Також на великодньому столі повинні бути присутніми овочеві страви і страви зі злаків, які уособ­люють нескінченність людського життя.
Не обійтися й без напоїв. Краще рішення для великоднього столу – кагор чи будь-яке червоне вино. Також підійдуть горілка, різні настоянки, коньяк (на любителя).
Сервіровка і прикрашання великоднього столу теж має величезне значення. Здавна в день Паски люди прагнули наповнити свій будинок атмосферою тепла, весняного пробудження і затишку. Стіл, особливо зі смачними наїдками, в кожному домі мав неабияке символічне значення. Хоча нині багато давніх вірувань втратили свою актуальність, але деякі не втратили здатності додавати особливого колориту і святкового настрою.
Великодній стіл обов’язково застеляють світлою і новою скатертиною. Краще, якщо вона буде з натуральних матеріалів. Сервірування великоднього столу має бути витримане в світлих тонах – блакитному, бузковому, салатовому, жовтому, білому. На стіл не завадить поставити свічки.

У центрі святкового столу розміщують паски і фарбовані яйця. За традицією, ці страви встановлюються в плетений великодній кошик, поруч із яким відводиться місце для миски з пророслими зернами пшениці, прозорої вази з живими квітами (тюльпани, проліски, нарциси тощо) або вазонами (наприклад, з крокусами). Наявність частинки живої природи на святковому столі є ще одним символом життєвого відродження, родючості і достатку. Крім усього, квіти не тільки радуватимуть око, але й наповнять кімнату тонким весняним ароматом. Крашанки також можна викласти на тарілку зі свіжою зеленню (спорудити таку собі галявину з весняною травичкою).
Доповнити атмосферу свята можна різноманітними атрибутами Великодня. Зокрема, йдеться про фігурки курочок, курчат і зай­ців, композиції з вербового гілля, розмальовані писанки, серветки з тематичними малюнками тощо.
Сервіруючи стіл, не забудьте про кілька приємних традицій, які можуть здивувати і приємно вразити гостей. Наприклад, біля тарілки дівчини на виданні потрібно поставити букетик із рожевими квітами. Якщо ж одружена пара мріє про дитину, великодній стіл можна прикрасити фігурками курчат і янголят.
Відповідно до особливостей цього свята, на Паску стіл повинен стояти накритим від зорі й до заходу сонця, щоб кожен охочий зміг зайти до вас у дім і пригоститися вподобаною стравою.
Ближче до вечора на великодньому столі прийнято запалювати свічки як знак подяки Христу за його мудрість і милосердя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x