Фарбуємо великодні яйця

Фарбуємо великодні яйця

Прикрашання великодніх яєць – це доволі давня традиція в Україні. Споконвіку колір і спосіб нанесення фарби на крашанку чи писанку мали особливе значення. Сьогодні ж фарбовані яєчка в основному виконують роль символічної прикраси, яка є своєрідною візитівкою кожної господині. Саме тому, якщо ви хочете вразити гостей особливими кольорами чи орнаментами розфарбовування, доведеться трохи постаратися.
Не секрет, що в магазині можна знайти барвник для яєць практично будь-якого кольору. На жаль, далеко не всі з цих чудес сучасної хімічної промисловості є цілком безпечними для здоров’я. Натомість існують природні барвники, які не лише абсолютно не шкідливі, а й безкоштовні.

Найвідоміший і доступний усім спосіб – використовувати лушпиння цибулі. Насиченість відтінку залежить від концентрації цибульного відвару. Для темного і насиченого кольору візьміть якомога більше лушпиння і варіть його хвилин 30. Після цього в ємність із відваром можна додавати яйця. Результат з’явиться вже через 10 хвилин від початку кипіння. Щоб отримати «мармуровий ефект», опустіть яйця в лушпиння і обв’яжіть нитками або обгорніть шматочком натуральної тканини білого кольору.
Для фарбування підійде і сухе листя берези. Відвар із листя настоюють близько 30 хвилин. Яйця кладуть у теплий настій і кип’ятять 10 хвилин. У результаті отримують красивий золотистий колір.

Яскраво-червоний і помаранчевий кольори можна отримати за допомогою соків буряка і моркви. Спочатку яйця відварюють, а потім ретельно натирають овочевим соком.
Ще один спосіб фарбування яєць передбачає використання натурального забарвлюючого відвару. Природні інгредієнти відварюють у каструлі. Яйця кладуть в іншу ємність, заливають водою і додають барвний відвар. Майбутні крашанки варять і залишають вихолоняти. Не забувайте про те, що чим більше яєць, тим світліше вийде відтінок.
Інгредієнти для барвного відвару добираємо залежно від того, який колір хочете отримати. Світло-червоний – буряк або чорниця; світло-жовтий – апельсини або лимони, морква; жовтий – шкаралупа волоського горіха; світло-зелений – листя шпинату, кропиви; синій – листя червоної капусти; бежевий або коричневий – кава. Фіолетовими яйця вийдуть, якщо фарбувати їх у пелюстках фіалок. Треба взяти квіти фіалки, залити їх гарячою водою, дати розчину настоятися й замочити в ньому яйця на ніч. Якщо додати в воду трохи лимонного соку, вийде лавандовий колір. Рожевий колір можна отримати за допомогою журавлинного соку. Робимо так: видавлюємо сік, відварюємо в ньому яйця, залишаємо на ніч. Щоб колір вийшов більш яскравим, після того, як яйця вихолонуть, залиште їх у відварі й покладіть у холодильник. Якщо хочете, щоб після фарбування великодні яйця блищали, натріть їх олією.
Крім традиційного відварювання з барвником, існує безліч оригінальних способів прикрасити великодні яєчка. Пропонуємо найоригінальніші з них.

* Яйця в цятку легко зробити так: викачайте мокре яйце в рисі, гречці або інший крупі. Щільно загорніть його в марлю, зав’яжіть міцно і зваріть у будь-якому барвнику.
* Одягніть на яйце кілька гумок і так його пофарбуйте в барвнику. Вийде яйце в смужках.
* Білі візерунки на крашанку можна нанести за допомогою цукрової пудри. Беремо склянку пудри, додаємо трохи води, щоб суміш вийшла дуже густою. За допомогою кондитерського шприца наносимо візерунок на відварені й пофарбовані яйця.
* Справжня писанка вийде, якщо попрацювати трохи з воском. Беремо вже зварене яйце й палаючу свічку. За допомогою сірника наносимо малюнок. Потім опускаємо яйце у фарбу, але не гарячу, інакше віск розплавиться. Місця не вкриті воском забарвлюються. Потім віск акуратно здряпуємо або нагріваємо трохи на свічці й витираємо.
* Яйця-царапанки можна отримати, якщо на крашанки за допомогою голки або іншого гострого предмета нанести будь-який візерунок.
* Також можна прикрасити яйця елементами декору. Наприклад, обклеїти тонкими паперовими смужками в техніці квілінгу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x