Спілка краєзнавців підвела підсумки роботи

Спілка краєзнавців підвела підсумки роботи

28 квітня відбулася звітно-виборна конференція Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, яка вирізняється з-проміж інших тим, що реалізує свій творчий потенціал у дослідженні історії і культури рідного краю та у просвітницькій роботі.
На сьогодні членами творчої спілки є понад 100 краєзнавців Черкащини, які на професійній основі досліджують минуле і сучасне краю, ведуть активну просвітницьку роботу. Найповніше у Спілці представлені працівники освіти і культури, вони складають 52 % членів Спілки. 6 членів Спілки мають почесні звання України. Понад 25 членів Спілки обиралися чи обрані депутатами рад різних рівнів. Наявність 12 докторів наук і 26 кандидатів наук засвідчує значний науковий потенціал організації.
У звітному періоді увага зосереджувалася свою на координації діяльності місцевих осередків і окремих дослідників, підвищенні професійності краєзнавчих пошуків. Надавалася допомога у консультуванні та розробці конкретних тем, проведенні просвітницько-виховних заходів.

Серед найбільш вагомих справ, які у звітному періоді вдалося реалізувати проведення науково-краєзнавчих конференцій, приурочених до 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка, 60-річчя утворення області, історії міста Черкаси, 500-річчя заснування Чигирина. Схвально сприйняті громадськістю просвітницько-виховні заходи – краєзнавчі читання, творчі вечори, круглі столи, презентації літератури тематично присвячені історії краю, відомим землякам, в тому числі й тим, чиї імена незаслужено викреслені з народної пам’яті.
Важливою складовою роботи Спілки є видавнича справа, оскільки матеріалізовані в книгах наслідки краєзнавчих досліджень стають цінним джерелом інформації і знань про рідний край не тільки для сучасників, а й для прийдешніх поколінь.

Серед них – фундаментальна колективна історико-документальна книга про минуле і сьогодення села Криві Коліна Тальнівського району, у якій відображені героїчні і трагічні сторінки історії цього села, як уособлення історичної долі усього українського селянства. У Чорнобаївському районі за підтримки органів влади і обласної організації Спілки реалізується проект видання комплексної 3-томної праці з історії усіх без винятку населених пунктів району. Вже побачили світ два томи. Ініціатором і автором цього унікального видання є член НСКУ, Почесний краєзнавець України М. Приліпко.
Тематика літератури, виданої членами Спілки, надзвичайно різноманітна. Археології Черкащини і туристичним маршрутам краю, присвячені книги Т. Нераденко, історії спорту, культури та архітектури – В. Страшевич, топоніміці – М. Щербини, історії Середньої Наддніпрянщини – А. Чабана, історії Чапаєвської школи Г. Голиша, історії селища Буки, а також Звенигородщини – Ф. Білецький, Шполи – В. Шевчук.

Шевченківську тематику впродовж багатьох років розробляють Р. Танана, В. Дзима і О. Білокінь.
Завдяки наполегливій пошуковій праці І. Яхна село Матусів на Шполянщині стало єдиним в Україні, про яке видано три книги, в яких розкрита історія села , долі і культурна спадщина односельчан.
Започатковано випуск енциклопедичних видань. Грунтовністю і належним науковим апаратом вирізняється «Довідник з історії Лисянщини». Подібні видання підготовлені в Звенигородці та Корсунь-Шевченківську.
Висвітленню історико-культурної спадщини краю та роботи осередків Спілки сприяє Інтернет-сайт обласної організації «Краєзнавча Черкащина». Його відвідало майже 400 тисяч шанувальників краєзнавства. Власні сайти мають Кам’янська і Лисянська організації.

На конференції йшла мова і про те, що необхідно пропагувати і саме краєзнавство, його суспільну значимість. Заслуговують на підтримку і шану люди, які безкорисно займаються краєзнавством. Слід приділяти увагу увічненню пам’яті тих, хто самовіддано трудився на краєзнавчій ниві у минулому. Є немало прикладів гідних наслідування. В Золотоноші краєзнавчий музей і одна з вулиць носять ім’я відомого краєзнавця М. Пономаренка. Іменем О. Найди названа вулиця у Чигирині, М. Шкаліберди – у Кам’янці, О. Дорошенка – у селі Великий Хутір Драбівського району. Увійшли в історію як почесні громадяни міст і сіл краєзнавці П. Соса (Черкаси), К. Гудзенко (Кам’янка), І. Сорокопуд (Канів), І. Волошенко (Монастирище), Г. Коваль (Городище).
Як одне з найбільш важливих завдань ближчого часу краєзнавці визначили підготовку до 100-річчя Української національної революції 1917–1921 рр. Обласна організація спільно з Державним архівом області, університетами та заповідниками запланувала видати збірник документів до цієї дати, провести науково-краєзнавчу конференцію, інші науково-просвітницькі заходи.
Делегати конференції обрали новий склад правління обласної організації НСКУ. Його головою обрано Василя Мельниченка, заступниками – Миколу Борща, Сергія Корновенка і Валентина Лазуренка, відповідальним секретарем – Оксану Яшан.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x