З 1 травня по 30 листопада ФОП-спрощенці сплачують єдиний внесок у розмірі 319 грн на місяць

На численні запитання фізичних осіб – платників єдиного податку за якими ставками сплачувати з травня ц.р. єдиний податок та єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, ГУ ДФС у Черкаській області інформує про наступне.

З 1 травня по 30 листопада 2016 року, згідно з Законом України від 25.12.15 № 928-VIII «Про Державний бюджет на 2016 рік» розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановлено у 1450 грн.
У зв’язку з цим з 1 травня збільшився і становить 319 грн розмір мінімального страхового внеску, та збільшилась і становить 36250 грн. максимальна величина доходу, на яку потрібно нараховувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У січні – квітні ц.р. розмір мінімального страхового внеску становив 303,16 грн, а максимальна величина бази нарахування єдиного внеску 34450 грн.

Нагадаємо, що ФОП – платники єдиного податку сплачують за себе єдиний внесок в розмірі, який визначили самостійно, але не менше мінімального страхового внеску на місяць в термін до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом. При цьому, вони можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансових платежів до 20 числа кожного місяця поточного кварталу, які враховуються ними при остаточному розрахунку, що здійснюється за календарний квартал. Граничний термін сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, за ІІ квартал 2016 року – 19 липня 2016 року. Отже, до 19 липня 2016 року включно ФОП – платники єдиного податку першої – третьої груп сплачують єдиний внесок за ІІ квартал 2016 року з застосуванням ставки оподаткування 22% – за квітень 303,16 грн та за травень – червень 319 грн на місяць.

Водночас ставки єдиного податку не змінились, адже при встановленні ставок враховуються норми встановлені на 1 січня звітного (податкового) року.

Нагадаємо, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п.295.1 ст. 295 Податкового кодексу України).
Отже, до 20 числа включно щомісяця ФОП – платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок за ставками 137,80 грн. за місяць – платники першої групи (10% мінімальної заробітної плати на 1 січня поточного року) та 275,60 грн. за місяць – платники другої груп: (20% мінімальної заробітної плати на 1 січня поточного року).

Також нагадаємо, який день вважається днем сплати єдиного внеску. Днем сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування вважається:
1) у разі перерахування сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з рахунка платника на відповідні рахунки органу ДФС – день списання банком або центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, суми платежу з рахунка платника незалежно від часу її зарахування на рахунок органу ДФС;
2) у разі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування готівкою – день прийняття до виконання банком або іншою установою – членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі;
3) у разі сплати єдиного внеску в іноземній валюті – день надходження коштів на відповідні рахунки органів ДФС, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x