Традицій можна дотримуватися без шкоди для природи – еколог

Традицій можна дотримуватися без шкоди для природи – еколог

Українцям уже давно слід відмовитися від пластикових квітів та вінків. У цьому переконана Людмила Ткаченко, керівник обласної екологічної асоціації «Екосвіт». Про це повідомляє власкор «Нової Доби».

– Звичайно, в українського народу є звичаї. Так само, як на Новий рік ми встановлюємо вдома ялинки, так і на поминальні дні йдемо до могил рідних із квітами. Я прибічник того, щоб не нести ані живі, ані мертві квіти, адже могилу можна засадити рослинністю. Раніше була дуже гарна традиція – прикрашати кладовище барвінком, який вистелявся килимом. Можна знайти, окрім того, безліч варіантів покращити зовнішній вигляд могили і вшанувати пам’ять покійного без шкоди для природи.

Уявіть собі, що відбувається згодом із пластиком, який ми лишили на кладовищі. Особливо гостро ця проблема постає в Черкасах, адже в місті немає сміттєпереробного заводу. Усі відходи з Черкас везуть на полігон у Руську Поляну. Цей пластик розкладається сотні років.

До того ж комунальні служби не завжди вчасно прибирають. Гори сміття з вінків, квітів, стрічок іноді лежать півроку, а то й рік. Через них зазнають отруєнь люди, які живуть неподалік кладовища. Під впливом опадів, вітру, сонця пластик виділяє токсини. Шкідливі речовини, які виділяються внаслідок окислення, потрапляють у ґрунт, воду і повітря. У масштабах країни сотні і тисячі тонн платмаси потрапляє на звалища. Учені довели: токсини і діоксини, які виділяються від її розкладання, сприяють виникненню онкозахворювань. На жаль, рак – хвороба і без того дуже поширена в Україні.

У формуванні екологічної культури має брати участь держава. Відомо, що в багатьох країнах штучні квіти – це прояв несмаку або навіть невихованості. Свої традиції нам треба модернізувати. Маємо бути розумніші, мислити більш сучасно та екологічно. Бо якщо не будемо впливати на екологію, то вона вплине на нас.

Можна починати з малого: на рівні району, міста повинна бути популяризація цього питання. От мер проїхав на велосипеді – показав, що це модно. Нехай він прийде тепер на кладовище з живими квітами або звернеться до містян із закликом ушановувати пам’ять про своїх рідних так, щоб не завдавати шкоди природі. На мою думку, така інформативна робота складна, але вона приносить свої плоди.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x