Гіпертонія – «тихий убивця»

Гіпертонія – «тихий убивця»

Артеріальна гіпертензія – це стійке підвищення тиску в артеріальних судинах. Нормою вважають показники в діапазоні від 100/60 до 130/90. Якщо ж показники вищі — це ознака розвитку гіпертонічної хвороби. До певного часу вона не дає про себе знати, однак «запускати» гіпертонію небезпечно для життя. Про це «Новій Добі» розповів Володимир Казмірук, заслужений лікар України, головний терапевт Обласного кардіоцентру.

Частіше від підвищеного тиску страждають чоловіки. До клімактеричного періоду жінки захищені від стрибків тиску, тому у представниць прекрасної статі гіпертонія зазвичай, якщо і з’являється, то у віці після 40 років.
Найбільш поширена гіпертонія серед людей похилого віку. Статистика серед дітей: 0,1-1% розповсюдження артеріальної гіпертонії. У підлітків він сягає 4-8%. Але з віком показник підвищеного тиску серед пацієнтів зростає, і у 70 років близько 70% пацієнтів мають артеріальну гіпертензію.

– Серед молоді та дітей підвищений тиск виникає найчастіше як наслідок інших проблем зі здоров’ям, тобто гіпертензія вторинного походження. Тож, якщо в молодому віці маєте проблеми з підвищеним тиском, слід шукати першопричину цього. Це можуть бути хвороби нирок, ендокринні та неврологічні захворювання, – розповів Володимир Іванович.
За своїм тиском потрібно слідкувати. Адже гіпертонія – це хвороба безсимптомна, вона проявляється лише тоді, коли підвищений тиск на артеріальні судини уже спричинив структурні зміни в організмі. Постійне перевищення артеріального тиску спричиняє ушкодження серця та інших органів і може призвести до смертельно небезпечних серцевих захворювань і проблем із нирками.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x