Більшість черкаських виробників не зможуть продавати свої товари

Більшість черкаських виробників не зможуть продавати свої товари

У підприємств регіону залишилось зовсім мало часу, щоб забезпечити сучасні вимоги до якості своєї продукції і мати можливість її збуту.

Про це «Новій Добі» повідомили в ДП «Черкасистандартметрологія».

– Можливість реалізовувати харчову продукцію матимуть лише ті виробники, які мають впроваджені системи управління безпечністю харчових продуктів, – констатує директор ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Ісаєнко. – На сьогодні сертифікати на сучасні системи управління отримали лише близько 70 підприємств області, а системи управління безпечністю харчових продуктів сертифіковано тільки на 16 підприємствах регіону.

– У зв’язку із нагальною необхідністю поліпшення контролю безпечності харчової продукції та сільгоспсировини, наші виробники повинні впровадити – так, як це давно існує у всьому світі – системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР, – зазначає заступник директора ДП «Черкасистандартметрологія» з підтвердження оцінки відповідності та стандартизації Михайло Чорнопищук. – НАССР – це абревіатура, що перекладається з англійської мови як «аналіз небезпечних чинників та критичних контрольних точок». І у ході впровадження системи управління безпечністю харчової продукції, яка базується на принципах НАССР, підприємство повинне забезпечити ідентифікацію небезпечних чинників, проведення їхньої оцінки та встановлення системи контролю небезпечних чинників – так, щоб харчовий продукт жодним чином не зашкодив здоров’ю споживачів. У результаті, внаслідок впровадження НАССР, підприємство посилює контроль за безпечністю власної продукції. Скажімо, при виробництві хліба до борошна можуть потрапити сторонні включення – щоб усунути цей фактор ризику, підприємство повинне забезпечити просіювачі муки металодетекторами.

Процес впровадження систем управління безпечністю досить тривалий і вартісний: спершу підприємство визначає критичні точки, у яких безпечність продукції може опинитись під загрозою, потім усуває їх або мінімізує всі фактори ризику і забезпечує механізми контролю безпечності у цих точках. Для цього потрібні немалі кошти і час – від 6 місяців до 1,5 року. У зв’язку з цим у нас викликає велике занепокоєння темп впровадження систем управління підприємствами області.

– Нинішні умови на більшості наших підприємств переважно дуже далекі від тих, які б забезпечували виробництво безпечної продукції. І головними проблемами впровадження систем управління є необхідність модернізації виробництва та проведення ремонтів виробничих приміщень, забезпечення виконання вимог галузевих санітарних правил. Тож готовність багатьох наших підприємств до впровадження систем управління – вкрай низька, – констатує начальник сектору перспективного розвитку ДП «Черкасистандартметрологія» Валентина Ананьєва.

– Інвестори, керівники підприємств не вкладають кошти у реконструкції, приведення умов виробництва до вимог сучасних стандартів – у надії, що «якось пронесе», – зазначає заступник директора ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук. – До того ж, запровадження системи НАССР вимагає від виробника дослідити не тільки власний продукт і виявити критичні точки контролю – але й поставити такі ж вимоги до постачальників своєї сировини, системи дистрибуції та роздрібної торгівлі. Скажімо, забійний цех в якомусь з районів Черкащини, що хоче і далі працювати з великою торгівельною мережею, буде змушений також запроваджувати системи управління безпечністю.
Незважаючи на те, що ми постійно проводимо для керівників підприємств області тренінги, семінари, консультування щодо впровадження систем управління, допомагаємо у їхньому впровадженні – вони усе чекають. Попри те, що до впровадження систем управління їх спонукає й закон «Про якість та безпечність харчових продуктів», і відповідний наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України, і обласна програма заходів щодо впровадження на підприємствах області цих систем та інші нормативно-правові акти.

Хочу навести приклад: під час вступу Польщі до Євросоюзу – і введення на її підприємствах стандартів, прийнятих у Європі – 300 рибопереробних підприємств країни просто припинили своє існування, оскільки не змогли підтвердити відповідність свого виробництва європейським нормам. І це – попри те, що вони мали півтора року на підготовку до вступу у Євросоюз. Та ж сама ситуація нині повторюється у нас. Хочу зазначити, що, незважаючи на те, вступимо ми до Євросоюзу чи до Митного союзу – без створення умов для дотримання сучасних стандартів наші підприємства не зможуть виготовляти конкурентноспроможну продукцію та реалізувати її як в межах України, так і за кордоном.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x