Всеукраїнський зліт юних лісівників відбувся на Черкащині

Всеукраїнський зліт юних лісівників відбувся на Черкащині

Ювілейний 10-й Всеукраїнський зліт учнівських шкільних лісництв загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів проходив на Черкащині упродовж трьох днів – з 11 по 13 травня. Завдяки тому, що торік школярі Трушівського шкільного лісництва, яким опікується Чигиринський лісгосп, вибороли гран-прі на попередньому зльоті у м. Хмельницький, цього року честь приймати юних лісівників з усієї країни отримала Черкащина. Про це «Нова Доба» дізналася від Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Участь у заході, який відбувався на базі Черкаського обласного центру роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради, взяли команди з 23-ох областей України – переможці обласних зльотів.

Організаторами заходу є Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді, Управління освіти і науки Черкаської ОДА, обласне управління лісового та мисливського господарства.

Урочистості з нагоди відкриття Зльоту відвідали Перший заступник голови Держлісагентства України Христина Юшкевич, перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль, голова Товариства лісівників України Олександр Яресько.

Протягом роботи Зльоту юні лісівники демонстрували виставки-презентації лісівничих досягнень, захищали науково-дослідницькі роботи команд у галузі лісового господарства. Для педагогів були організовані педагогічні читання. Відвідали учасники Зльоту Трушівську загальноосвітню школу, ознайомилися з роботою шкільного лісництва. На території закладу висадили пам`ятну алею з ялівців.

До складу журі увійшли освітяни, науковці, лісівники. При оцінюванні презентацій враховувалися впровадження інноваційних технологій у практику вирощування лісових культур, впровадження результатів дослідів у практику лісового господарства, дієвість профорієнтаційної роботи, якість оформлення та оригінальність презентацій. Науково-дослідницькі роботи оцінювалися за такими критеріями: новизна та актуальність досліджуваної проблеми, чіткість, повнота, логіка якість і глибина дослідження, відповідність висновків, практичне значення та рівень підготовленості до захисту роботи.

Голова конкурсного журі Петро Мазур, завідувач наукової лабораторії виноградарства і садівництва Національного еколого-натуралістичного Центру учнівської молоді відзначив високий рівень підготовки кожного учасника змагання. Тому, за його словами, було дуже важко оцінювати роботи та презентації, бо кожна команда заслуговувала на найвищу оцінку. Лісівники вирощують ліс, а разом з освітянами ростять нове покоління своїх спадкоємців, тож це надзвичайно важливий спільний напрямок діяльності.

Протягом усього зльоту вітали гостей області танцювальні та вокальні черкаські дитячі колективи з яскравими концертними номерами. А ще була підготовлена цікава та змістовна екскурсійна програма, яка передбачала знайомство з містом Черкаси та відвідини видатних пам`яток Чигиринщини, Холодного Яру.

Для нагородження переможців Зльоту завітав перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль.

– Сьогодні переможцями ми є всі разом, бо ця прекрасна справа буде продовжуватися й надалі вашими послідовниками, ровесниками, – зазначив Віталій Коваль. – В рамках заходу ви побували у святому місці – в Холодному Яру, тож я бажаю усім вам, щоб той холодноярський дух втілювався у бажанні творити та досягати нових вершин. Хай це відчуття супроводжує вас в усіх куточках України.

– Будь-яке змагання завершується визначенням переможців, але найголовніше те, що протягом цих днів всі ви мали змогу спілкуватися, обмінюватися досвідом, здобутками, які маєте в різних куточках України, – звернувся до юних лісівників начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко. – Бажаю, щоб сьогоднішнє ваше захоплення у майбутньому обов\’язково переросло у професійну діяльність.

Всі учасники заходу отримали Почесні грамоти. Призерами Зльоту журі визнало 6 команд юних лісівників. Третє місце розподілили між собою команди Вінницької, Київської та Черкаської областей та отримали подарунки – електронні книги. Два других місця посіли команди Рівненської та Одеської областей, які нагороджені фотоапаратами. Першу сходинку посіла команда із Сумщини, отримавши в подарунок планшет.

Переможцем цьогорічного Зльоту стала команда юних лісівників Житомирської області (Мирослава Федорів, Вікторія Парфенюк, Костянтин Дмитрук), які вибороли гран-прі, кубок та отримали в подарунок ноутбук. А це означає, що естафета проведення наступного Зльоту переходить до Житомирщини.

Довідково
: на сьогодні у галузі налічується 563 учнівських лісництва, в яких навчаються майже 19 тисяч дітей. 23 % учнівських лісництв забезпечені приміщеннями на базі держлісгоспів, інші функціонують на базі загальноосвітніх навчальних закладів. На Черкащині функціонує 10 шкільних лісництв, 5 з яких відкрито минулого року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x