У Чорнобаї вшанували жертв політичних репресій

У Чорнобаї вшанували жертв політичних репресій

13 травня біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору та політичних репресій керівники Чорнобаївського району та селища Чорнобай, представники установ, організацій, небайдужа громадськість взяли участь у мітингу-реквіємі з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій.
Присутні на жалобному заході хвилиною мовчання вшанували всіх, хто загинув або постраждав в Україні від політичних репресій комуністичного режиму та поклали квіти і вінки до пам’ятного знаку.

У Чорнобаї вшанували жертв політичних репресій

У Чорнобаї вшанували жертв політичних репресій

Довідково: День пам’яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.
Згідно розсекречених архівів і документів СБУ, в Україні з 1935 по 1951 рр. жертвами репресій стали понад 2 млн. 800 тис. людей.
Лише на Черкащині 50 тис. осіб стали жертвами політичних репресій, 25 тис. – депортовано, а 35 тис. від загального числа – розстріляно.
Страшна доля спіткала і нашого земляка – українського поета, літературознавця, перекладача, уродженця села Малі Канівці Чорнобаївського району Михайла Опанасовича Драй-Хмару. Уперше його було заарештовано 21 березня 1933 р. (випущено 11 травня 1933 р., припинено справу 16 липня 1934 р.) Удруге заарештовано 6 вересня 1935 р., ув’язнений на 5 років. 29 травня 1938 р. йому додано ще 10 років ув’язнення. Помер Михайло Драй-Хмара 19 січня 1939 р. в концтаборі ГУЛАГ на Колимі. Реабілітований 1989 р.

Інна ЧМИХАЛО

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x