Катеринопільський «Оберіг» проводжали зі сцени вигуками: «Браво!»

Катеринопільський «Оберіг»  проводжали зі сцени вигуками: «Браво!»

Минулої суботи в невелике село Бровахи, що на краю Корсунь-Шевченківського району, приїхали самодіяльні художні колективи чи не з усієї Черкащини. Адже саме тут продовжилися заходи з нагоди Дня матері. Чим же знаний цей населений пункт? А тим, що у селі встановлено унікальний пам’ятник — пам’ятник простій українці, матері-героїні Євдокії Данилівні Лисенко, яка народила 11 синів та 6 дочок. Явтух пішов із дому в голодному 34-му і не повернувся, доля його невідома. А решта десятеро синів Євдокії Данилівни та Макара Несторовича під час Другої світової війни воювали з фашистами. Андрій, Павло, Михайло, Тодось, Микола, Петро, Олександр, Іван, Степан і Василь – усіх їх мати зі сльозами проводжала на війну і за кожного ревно молилась. І всі десятеро після Перемоги повернулися додому живими.

Відкриваючи обласне Свято матері, голова Корсунь-Шевченківскої райдержадміністрації Василь Клименко відзначив материнський подвиг Євдокії Лисенко, її віру в те, що її діти повернуться з фронтових доріг до батьківського дому. І саме тому це невеличке село щороку приймає учасників обласного Свята Матері. Він щиро подякував всім матерям, які віддавали і віддають свою любов рідним дітям, леліють і оберігають своїх кровинок все своє життя, «Допоки жива матір, ми всі залишаємося дітьми», – зазначив він.

Сільський голова Олександр Назаренко підкреслив, що пам’ять про цю просту сільську жінку, подвиг, здійснений її синами ніколи не згасне в серцях односельчан.
З усіх дітей Євдокії Данилівни залишився син Степан, який за станом здоров’я не зміг взяти участь у святі.
Від всіх учасників свята до підніжжя пам’ятника Євдокії Данилівни Лисенко було покладено квіти, Цю почесну місію доручили молоді – студентам Корсунь-Шевченківського педагогічного училища. А потім у залі сільського будинку культури(погода цього річ підвела) відбулося головне дійство – концерт самодіяльних артистів Черкащини. Лунали щирі задушевні українські пісні про материнську любов, сучасні патріотичні у виконанні як окремих солістів, так і колективів Шполянщини, Драбівщини, Лисянщини, інших районів нашої області.

Катеринопільський «Оберіг»  проводжали зі сцени вигуками: «Браво!»

Та все ж, мабуть, не помилюся, коли відзначу виступ самодіяльного ансамблю «Оберіг» з Катеринополя, ініціатором створення якого свого часу став голова районної ветеранської організації, «Почесний ветеран України» Микола Поліщук. У цьому колективі зібралися люди, які щиро люблять пісню, мають прекрасні голоси. Художнім керівником «Оберегу» є Олександр Луцишин, людина творча, але і вимоглива до кожного з його учасників.

І це, звичайно, дає свої плоди. Так, мабуть, чи єдиним із учасників концерту глядачі аплодували катеринопільчанам ще до їхнього виступу. А пісні у їхньому виконанні «Батькове серце» та «Материнський рушник» викликали у глядачів особливий трепет, змусили задуматися, а в декого навіть викликати сльози, бо спокійно слухати проникливі слова було просто неможливо. «Оберіг» залишав сцену під вигуки «Браво!», «Біс!». А до солістів колективу Василя Сафтенка та Тамари Приймак підходили самодіяльні артисти з інших районів і висловлювали щиру вдячність за їхній спів, за їхні голоси, що торкали душі кожного за живе.
«Оберіг» порадував своїми піснями ще й жителів Шендерівки, коли по дорозі додому став у цьому селі на короткий відпочинок. Дехто із шендерівчан особисто прийшов подякувати катеринопільських самодіяльних артистів за цей імпровізований концерт.

Василь Ходзіцький

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x