В українській школі буде музей Героя Китаю

В українській школі буде музей Героя Китаю

Офіційна делегація китайського міста Вань-Чжоу – побратима Черкас 19 травня відвідала Корсунь-Шевченківщину. Відбулась зустріч з головою райдержадміністрації Василем Клименком, головою районної ради Валерієм Заболотнім та міським головою Олександром Гайдаєм, під час якої обговорені напрямки розвитку дружніх стосунків. А потім китайські гості побували у с. Черепині, де народився і виріс Герой Китаю Григорій Кулішенко.

Керівник делегації голова народного конгресу м. Вань- Чжоу Лі Циндлі розповіла, як шанують там пам»ять про Григорія Кулішенка. Влітку 1939 року військовий льотчик, командир ескадрильї бомбардувальників добровольцем відправився захищати небо Китаю від японських агресорів. 14 жовтня 1939 року екіпаж літака Григорія Кулішенка знищив 6 ворожих літаків, але й їх машина була підбита. Всі могли б врятуватися, але літак впав би на багатолюдне місто, і невідомо, скільки було б жертв. Григорій Якимович посадив літака на річку Янцзи і єдиний з екіпажу не врятувався, бо вже був смертельно поранений. Поховали героя на березі ріки у парку і облаштували тут великий меморіал. Могилу героя не перенесли навіть під час будівництва гідроелектростанції – влада прийняла рішення змінити проект . Нещодавно у Китаї зняли фільм про героя-українця і переклали його для того, щоб стрічку могли дивитися земляки Григорія.

У Черепині гостей зустрічали у школі. Живим коридором вишикувались діти, вчителі, жителі села. Всі – у вишиванках, адже якраз святкували День української вишиванки. Вручили хліб-сіль, запросили до школи. Гості побачили куточок пам’яті Григорія Кулішенка, з інтересом розглядали навчальні кімнати, дивувались важким рюкзакам першокласників, оглянули виставку вишивок. Лі Циндлі розповіла про вшанування пам»яті льотчика-героя у Китаї, подарувала фільм і висловила сподівання, що черепинська влада разом зі школою створять тут музей Григорія Кулішенка.

Черепинський сільський голова Анатолій Пархоменко підтримав цю ідею. Він подарував гостям картину, на якій зображена українська хата – така, у якій виріс Григорій. А ще – українську вишиту чоловічу сорочку та прапор України для музею у Китаї. Вишивку «Чорнобривці» подарувала гостям народна майстриня Лідія Проценко.
Враженнями про відвідання школи в рідному селі Героя Китаю поділився Лю Сяоцюань, голова відділу міжнародних відносин м. Чунцин, район Ваньчжоу: «Школа особлива, сповнена атмосфери тепла, відчувається, що діти тут почувають себе щасливими.» Школярі одержали запрошення відвідати м. Вань-Чжоу, де так шанують пам’ять про їх земляка Григорія Кулішенка.
Цього для гості з Китаю побували також в історичному музеї Корсунь-Шевченківського історико-культурного заповідника, де розміщена експозиція про героїчного земляка.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x