Чи передбачено звільнення від сплати земельного податку фізичної особи, яка не оформила право власності на землю, проте набула це право

ГУ ДФС у Черкаській області пропонує землевласникам переглянути актуальні питання – відповіді щодо права на пільги та застосування пільг зі сплати земельного податку. Питання – відповіді взяті з бази «ЗІР», категорія 112.04. Адреса розміщення ресурсу: http://zir.sfs.gov.ua/

1. Чи має право на пільгу зі сплати земельного податку фізична особа, яка не оформила відповідно до законодавства право власності на землю, проте набула це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування чи відповідно до цивільно-правових угод?
Відповідь: Підпунктом 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України встановлено, що плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Згідно з пунктом 286.1 статті 286 Кодексу підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм. Фізична особа, яка не оформила відповідно до законодавства право власності або право користування землею, проте набула це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування або відповідно до цивільно-правових угод та відноситься до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку і використовує земельну дiлянку за кожним видом використання в межах граничних норм, зазначених в статті 281 ПКУ, то їй надано право на звiльнення вiд сплати земельного податку.

2. Чи звільняються від сплати земельного податку та орендної плати за землі державної та комунальної власності фізичні особи або ФОП, які мобілізовані до Збройних сил України та беруть участь в антитерористичній операції (АТО)?
Відповідь: Особи, визнані учасниками бойових дій, відповідно до норм Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», звільняються від сплати земельного податку. Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни (ст. 4 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»). Учасниками бойових дій згідно зі пп. 19, 20 ст. 6 Закону визнаються:
– військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовці військових прокуратур, особи рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;
– особи, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, зазначеним в пп. 19, 20 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», категорії таких осіб та терміни їх участі (забезпечення проведення) в антитерористичній операції, а також райони антитерористичної операції визначає Кабінет Міністрів України. Отже особи, які відповідно до норм Закону визнані учасниками бойових дій, звільняються від сплати земельного податку і при цьому звільнення поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених у п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України. Окрім того, органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території (п. 284.1 ст. 284 ПКУ). Що стосується орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, то її розмір встановлюється у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем. При цьому норми Податкового кодексу України не передбачають зменшення розміру орендної плати. Разом з тим, згідно із ст.32 Кодексу строк сплати податку може бути змінено шляхом перенесення встановленого податковим законодавством строку сплати податку або його частини на більш пізній строк.

3. Чи передбачені пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб за земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв)?
Відповідь: Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб за земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв), не передбачені і відповідно земельний податок за такі ділянки справляється на загальних підставах. Разом з цим від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Нагадуємо, що пільги зі сплати земельного податку для фізичних осіб наведено в ст. 281 Податкового кодексу України. Так, від сплати податку звільняються:
– інваліди першої і другої групи (п.п. 281.1.1 п. 281.1 ст. 281 ПКУ);
– фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років (п.п. 281.1.2 п. 281.1 ст. 281 ПКУ);
– пенсіонери (за віком) (п.п. 281.1.3 п. 281.1 ст. 281 ПКУ);
– ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (п.п. 281.1.4 п. 281.1 ст. 281 ПКУ);
– фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (п.п. 281.1.5 п. 281.1 ст. 281 ПКУ).

Згідно з п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для вказаних категорій осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:
– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари (п.п. 281.2.1 п. 281.2 ст. 281 ПКУ);
– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара (п.п. 281.2.2 п. 281.2 ст. 281 ПКУ);
– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара (п.п. 281.2.3 п. 281.2 ст. 281 ПКУ);
– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара (п.п. 281.2.4 п. 281.2 ст. 281 ПКУ);
– для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара (п.п. 281.2.5 п. 281.2 ст. 281 ПКУ).

Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (п. 281.3 ст. 281 ПКУ).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x