Найкращий захист від раку шийки матки – вакцинопрофілактика

Найкращий захист від раку шийки матки – вакцинопрофілактика

В останні роки захворюваність на рак шийки матки має широке розповсюдження та займає п’яте місце серед усіх видів раку та друге серед причин раку в жінок. Це захворювання може загрожувати кожній жінці. Щохвилини у світі одній жінці ставлять діагноз рак шийки матки. Щодня в Україні 6 жінок помирає від цієї недуги. Найвищий пік захворюваності зафіксовано у віковій групі жінок від 20 до 45 років. «Нова Доба» про це дізналася в КЗ «Черкаська міська дитяча лікарня ЧМР».

Рак шийки матки, на відміну від інших різновидів раку, не залежить від наявності випадків раку шийки матки в родині, тому що викликається вірусною інфекцією, а саме вірусом папіломи людини (ВПЛ). Цей вірус передається під час статевого контакту, включаючи тісний контакт «шкіра-до-шкіри». І навіть застосування презервативів не забезпечує повного захисту. З початком статевого життя близько 80% жінок інфікується вірусом папіломи людини, проте рак шийки матки викликають найбільш розповсюджені та небезпечні – типи 16,18,31,33 та 45, які є причиною хвороби в 82% випадків. На ранніх стадіях хвороби, коли цей вид раку може бути успішно вилікуваний, часто немає ніяких ознак чи симптомів недуги. А безпечне ставлення до свого здоров’я та відсутність регулярних профілактичних оглядів лікаря-гінеколога приводить до того, що хвороба виявляється у пізніх або термінальних стадіях перебігу.

На щастя сьогодні існує один з найкращих методів профілактики захворювання – вакцинопрофілактика. Вакцина проти раку шийки матки була ретельно вивчена під час клінічних випробувань, в яких прийняли участь більш, ніж 18000 жінок з різних країн. На сьогодні в усьому світі використано мільйони доз й практика показує, що вакцина переноситься добре. Як і при будь-якій вакцинації, у деяких пацієнтів може спостерігатися біль, почервоніння у місці введення, спостерігається втомлюваність, головний біль. Більшість з цих реакцій мають середній чи слабкий ступінь прояву і швидко спливають. Вакцина проти раку шийки матки не містить у собі живих вірусів та не може викликати рак. Основними компонентами препарату є, так звані, «вірусоподібні частинки», які імітують справжній вірус та дозволяють організму виробити імунітет для попередження зараження у майбутньому. У багатьох країнах Європи вакцинація проти раку шийки матки включена до Національних календарів вакцинації. У нашій країні вона є рекомендованою і закуповується лише за кошти батьків.

Наше місто є особливим, тому що завдяки зусиллям лікарів-гінекологів, лікарів-педіатрів та керівництва департаменту охорони здоров’я та медичних послуг ЧМР у місті Черкаси, єдиному місті України, розроблена та діє міська програма щодо вакцинації дівчаток від раку шийки матки. Закупівля цієї дороговартісної вакцини здійснюється за кошти міського бюджету. Відповідно до програми, щепленню підлягають дівчата у віці від 9 до 18 років. Імунізація проводиться за згодою батьків. Курс вакцинації складається з 3-х доз, що вводяться впродовж 6-ти місяців. Дуже важливо закінчити повний курс вакцинації, включаючи всі 3 дози, щоб захист був високоефективним. Найближчим часом буде розпочато ІІІ тур імунізації. Протягом попередніх двох турів вже було щеплено більш, ніж 1000 дівчаток. Завдяки турботі батьків їх здоров’я вже захищене від однієї з найрозповсюдженіших хвороб. Ви також можете захистити свою дівчинку вже зараз, зробивши їй щеплення проти онкогенних типів вірусу папіломи людини, щоб вона не зіткнулася з цією страшною хворобою.

З питань проведення щеплень чи додаткової інформації щодо вакцини Ви можете звертатися до медичних працівників загальноосвітніх навчальних закладів міста або до фахівців КЗ «Черкаська міська дитяча лікарня ЧМР» (до дільничних лікарів-педіатрів, лікаря-імунолога, лікаря-епідеміолога, головного педіатра міста та інших).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x