Пам’ятник Михайлові Хмельницькому відкрили в Лисянці

Пам’ятник Михайлові Хмельницькому відкрили в Лисянці

На Лисянщині увіковічнили пам’ять про батька видатного Гетьмана України Богдана Хмельницького, козака Михайла Хмельницького. Пам’ятник громадянину Лисянки, Михайлу Хмельницькому було урочисто відкрито 20 травня 2016 року на центральній площі смт.Лисянка. Саме з Лисянкою пов’язано його життя і діяльність, свого часу Михайло Хмельницький виконував тут функції «осадчого». «Нова Доба» про це дізналася в Лисянській РДА.

Аналіз першоджерел та відомих історичних праць розглядає козацьке містечко-фортецю Лисянку як одне з вірогідних місць народження гетьмана України Богдана Хмельницького. Лисяни пишаються тим, що в житті родини Хмельницьких спочатку була Лисянка, а потім – Чигирин і Суботів. Це славетна сторінка нашої історії – козацької України.
Ініціаторами увічнення пам’яті та організаторами встановлення пам’ятника цій непересічній постаті стали козаки Лисянського козацького полку Черкаського обласного козацького товариства Всеукраїнського громадського об’єднання «Українське реєстрове козацтво». Вони послідовно відроджують історико-патріотичні традиції, відтворюючи і зберігаючи славне минуле рідного краю.
– Ми гордимось, що крилаті рядки «Земля Богдана і Тараса – духовна велич України» мають безпосереднє відношення до козацького містечка Лисянка, – відзначив у вітальному слові голова Лисянської райдержадміністрації Володимир Павличук. – Впевнений, що завдяки історичним дослідженням краєзнавців, істориків та справжніх патріотів нашого краю незабаром ми отримаємо офіційне визнання факту народження в Лисянці видатної особистості Богдана Хмельницького.
Очільник району щиросердно побажав присутнім наснаги у відродженні кращих національних традицій, мирного неба та незгасимої енергії.

Почесними гостями свята стали Гетьман ВГО «Українське реєстрове козацтво», член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки, професор Анатолій Шевченко, громадський діяч, краєзнавець, суддя, радник Гетьмана ВГО УРК, наказний отаман Черкаського ОКТ ВГО УРК, генерал УРК, ініціатор та організатор будівництва пам’ятника та увіковічення пам’яті Михайла Хмельницького Олександр Гаврилюк, автор пам’ятника осадчому Лисянки, козаку Михайлу Хмельницькому, скульптор, доцент, викладач Прикарпатського державного Університету Богдан Гладкий, делегації українського реєстрового козацтва з Києва, Черкас, Шполи, Медвина, Луки, Моринців, Борисполя, Західної України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x