Румуни ділилися досвідом вдосконалення соціального захисту населення

Румуни ділилися досвідом вдосконалення соціального захисту населення

Представники органів соціального захисту Черкащини відвідали Румунію з метою вивчення досвіду боротьби з порушеннями у сфері соціального захисту населення.
Про методи боротьби з помилками, шахрайством та корупцією у програмах соціального захисту розповідав під час навчального візиту українців румунський представник Міністерства соціальної політики України Сабін Чіріческу. Основну увагу він приділив темі Соціальної Інспекції. В Румунії ця організація створена у 2007 році задля здійснення перевірок одержувачів виплат за програмами соціальної допомоги. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.

– Навіть невеликий відсоток помилок, шахрайства та корупції передбачає великий витік грошей, – зазначив у своїй доповіді Сабін Чіріческу, – а тому Соціальна Інспекція постійно вдосконалює операційні процедури та інструменти для перевірок.
Інститут соціальних інспекторів потребує реформування в Україні, адже наші соціальні інспектори здійснюють контроль за правильністю надання лише трьох видів допомог: житлових субсидій, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям, що призначається з урахуванням доходу. Ефективність такого контролю надзвичайно низька. Порушення виявляють у менш ніж 1 % перевірених справ. В той час як за оцінкою світових міжнародних експертів показник порушень у системі соціальної підтримки населення досягає понад 20%. Низька автоматизація роботи, відсутність чітких правил проведення перевірки, недосконалість здійснення моніторингу – всі ці фактори знижують ефективність вітчизняного соціального інспекторату. З іншого боку, відсутність відповідальності з боку одержувачів допомог, в тому числі штрафних санкцій, призводить до спроб шахрайства. У Румунії діє єдина система санкцій, яка максимально обмежує обман та корупцію, тим самим дозволяючи зосереджувати ресурси для тих осіб, які дійсно зазнали бідності чи знаходяться у скрутному становищі. Тому досвід цієї країни стане в нагоді нам для поліпшення ефективності роботи соціальних інспекторів.

Також під час візиту представників з України ознайомили з діяльністю головного офісу Соціальної Інспекції у Румунії і з роботою міських мерій та інтернатних закладів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x