Чи травили рибу у водосховищі – досліджувала екоінспекція

Чи травили рибу у водосховищі – досліджувала екоінспекція

На повідомлення у ЗМІ про загибель риби в Кременчуцькому водосховищі відреагувала екоінспекція. 25 травня спеціалісти Державної екологічної інспекції у Черкаській області та Черкасирибоохорони провели обстеження Кременчуцького водосховища та відібрали проби в районі міста Черкаси. Про це «Нова Доба» дізналася від Держекоінспекції у Черкаській області.

Вода була відібрана у таких місцях:
– Кременчуцьке водосховище, вище м. Черкаси, 2 км вище залізничного мосту;
– Кременчуцьке водосховище в районі комплексу «Бочка»;
– Кременчуцьке водосховище в районі вулиці Крилова;
– Кременчуцьке водосховище в районі Долини Троянд;
– Кременчуцьке водосховище, нижче міста в районі Південного промвузла м. Черкаси.

При обстеженні берегової лінії Кременчуцького водосховища замору живих водних організмів не виявлено, окрім одиночного екземпляра товстолоба, який знаходиться в стадії розкладу. Розчинений у воді кисень знаходиться в межах норми. А вміст розчиненого у воді кисню характеризує кисневий режим водойми і має найважливіше значення для оцінки екологічного стану. Зниження концентрації розчиненого кисню свідчить про забруднення речовинами, які окислюються, в першу чергу, органічними речовинами.

Уздовж берегової лінії Кременчуцького водосховища, вище залізничного мосту до Південного промвузла (район колишнього цукрово-рафінадного заводу) скидів промислових підприємств немає, окрім зливових.

Відділом інструментально-лабораторного контролю проведено вимірювання гідрохімічних показників складу та властивостей поверхневих вод: водневий показник, фосфати, амоній іони, нітрит іони, нітрат іони, хімічне споживання кисню, біологічне споживання кисню, АПАР, нафтопродукти, хлориди, сульфати. За результатами аналізів перевищень ГДК згідно СанПиН № 4630-88 «Охрана поверхностных вод от загрязнений» не виявлено.

Однією з імовірних причин загибелі риби, на думку спеціалістів Черкасирибоохорони та Державної екологічної інспекції у Черкаській області, є різка зміна температури води водосховища під час нересту риби.

Одночасно інспекція повідомляє, що нагляд за станом пляжів та прибережної смуги Кременчуцького водосховища в межах міста Черкаси є обов′язком органів місцевого самоврядування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x