Що врятує хропуна?

Що врятує хропуна?

Хропіння не лише заважає спати сусідам по ліжку того, хто хропе, але й шкодить здоров’ю того, хто мимоволі вночі порушує тишу.
Якщо людина іноді видаєте уві сні характерні звуки, це в межах норми. Але якщо хропіння супроводжується тривалими затримками дихання – це вже привід занепокоїтися. «Синдром обструктивного апное сну» – це захворювання. Затримка дихання провокує розвиток хвороб серця, гіпертонії і врешті може призвести до смерті. До того ж цей синдром погіршує сон хропуна, тому він не висипається і не відпочиває належно. Постійно втомлена людина більш уразлива до хвороб.
Хропіння виникає з багатьох причин. Це можуть бути травми і дефекти носа, гострі запальні й хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, доброякісні утворення в носоглотці та гортані. Курці можуть хропіти через підвищене виділення слизу або відкладання смол на задній стінці носоглотки. Найчастіше хроплять люди огрядні, віком за 40 років. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Операції та ліки
Існує багато методик лікування, проте в кожному конкретному випадку терапію назначити може тільки фахівець.
Якщо у вас аденоїди або запалення мигдалин, їх видалять. При викривленні носової перегородки доведеться виправити цей дефект. Ті, хто страждає від гаймориту, теж повинні пройти спеціальний курс лікування.
Дуже часто причиною хропіння стає розростання верхнього м’якого піднебіння або ослаблення його м’язів. Тоді під час сну, особливо якщо ви лежите на спині, тканини неба перекривають доступ повітрю в дихальні шляхи, від чого і виходять звуки і зупинка дихання. У цих випадках деякі лікарі рекомендують операцію зі зменшення м’якого піднебіння.
Багатьом допомогли позбутися хропіння спеціальні медикаментозні препарати – таблетки, краплі, спреї. Є спеціальні пристосування для носа і рота, які використовують на ніч. Такі прилади розширяють носові проходи, щоб повітря краще проникало у дихальні шляхи.

Гімнастика
1. Максимально висовуйте язик уперед (30 разів), а потім намагайтеся з силою просунути його в горло (30 разів). Ви повинні відчути напруження м’язів біля кореня язика. Потім потрібно порухати щелепою вперед-назад (по 20 разів). Наостанок затисніть зубами невеликий предмет і силою утримуйте його близько 5-ти хвилин.
2. Протягом дня близько 30-ти разів вимовляйте розтягнутий звук «І», причому робіть це з певним зусиллям, ніби співаєте.

Тільки не на спину!
Якщо ви хропите, коли спите на спині, спробуйте навчитися спати в іншому положенні. Пришийте на спинку піжамного одягу невелику кульку чи інший невеликий твердий предмет, який вам заважатиме, якщо уві сні надумаєте лягти на спину. Метод не дуже приємний, але якщо ви вирішили перестати хропіти, то витримаєте тиждень-два такого катування.

Народні засоби
Якщо хропіння виникло при захворюванні верхніх дихальних шляхів, цілителі радять закапувати в носа обліпихову олію для пом’якшення слизової й поліпшення дихання.
Хороший ефект у лікуванні хропіння дає промивання носа і полоскання горла розчином морської солі: чайна ложка солі на склянку теплої води.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x