500 тонн сміття викидають щороку жителі Черкащини

500 тонн сміття викидають щороку жителі Черкащини

У Черкаській області існує 532 сміттєзвалища загальною площею 540,0 гектарів, на яких щорічно розміщується близько 490 тисяч тонн сміття. Лише 164 сміттєзвалища мають державні акти або договори оренди на право користування земельними ділянками. Про це «Нова Доба» дізналася від Держекоінспекції у Черкаській області.

Як зазначає інспекція, відповідно до вимог Законів України «Про відходи», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій», організація збирання та видалення побутових відходів є обов\’язком органів місцевого самоврядування. Однак ті не забезпечують належним чином використання звалищ відходів.

Майже відсутнє роздільне збирання твердих побутових відходів, а також вилучення вторинної сировини із загального обігу сміття, чим можна частково зменшити навантаження на сміттєзвалища, поліпшити санітарно-екологічний стан населених пунктів, продовжити термін експлуатації сміттєзвалищ та підвищити їх екологічну та пожежну безпеку.

Крім того, через брак коштів, спеціальної техніки та обладнання створюються сприятливі умови для утворення стихійних та несанкціонованих сміттєзвалищ, які повільно ліквідуються.

Основні порушення, виявлені при проведенні заходів державного контролю у сфері поводження з побутовими відходами, – відсутність проектної документації на сміттєзвалища та проектів відводу земельних ділянок під сміттєзвалища, відсутність спостереження за якістю вод, ґрунтів та атмосферного повітря в зоні розташування звалищ, відсутність схем санітарного очищення населених пунктів.

Території звалищ не впорядковані; відсутні огорожі, обвалування та під\’їзні дороги з твердим покриттям. Допускаються численні порушення при експлуатації сміттєзвалищ, не проводяться роботи з ущільнення та ізоляції відходів інертними матеріалами, не проводиться облік відходів, які видаляються, та контроль за їх складом, внаслідок чого відбувається захоронення відходів, для утилізації яких в Україні існують відповідні технології.

Держекоінспекція, діючи згідно Положення, відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний нагляд за додержанням органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування вимог законодавства про поводження з відходами.

У разі, якщо посадовці органів місцевого самоврядування не виконують вимоги екологічного законодавства України, фахівці екоінспекції можуть скласти протокол про адміністративні правопорушення та накласти адміністративні стягнення у випадках, передбачених законом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x