У Черкасах до кінця року планують відремонтувати втричі більше доріг, ніж зроблено

У Черкасах до кінця року планують відремонтувати втричі більше доріг, ніж зроблено

У понеділок на щотижневій оперативній нараді присутні заслухали інформацію директора департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради Олександра Яценка про стан справ у комунальній галузі міста, зокрема, що стосується ремонту доріг – питання, яке хвилює більшість містян. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

За його словами, загальна протяжність доріг у Черкасах становить 321,5 км, із них 270 км – із асфальтобетонним покриттям (загальна площа 3 млн 648 тис м2).

Загальна протяжність мереж водовідведення (зливової каналізації) становить 98,5 км, де розташовано 2 012 колодязів зливової каналізації, 2 718 зливоприймачів, 7 накопичувальних басейнів, 4 насосні станції, одна очисна споруда. У місті функціонують 3 шляхопроводи, 2 пішохідні і 1 автомобільний мости, а також інші об’єкти вулично-дорожньої мережі.

Необхідною умовою підтримання доріг у належному стані є забезпечення заходів із їхнього утримання та вчасний ремонт. Згідно з нормативами щорічно підлягає поточному ремонту від 10 (на житлових вулицях та проїздах) до 24 (на магістральних вулицях) квадратних метрів на кожні 1 000 м2 площі проїжджої частини, капітальний ремонт доріг повинен проводитися кожні 7-12 років.

Велика завантаженість транспортними потоками, у тому числі великоваговим транспортом, несвоєчасне та в недостатніх обсягах проведення ремонту руйнують асфальтобетонне покриття автомобільних доріг. Враховуючи це, для забезпечення та збереження технічного стану, підвищення експлуатаційних якостей та продовження строків служби систем вулично-дорожньої мережі міста щороку необхідно ремонтувати не менше, ніж 65 тис. м2 міських доріг, 10-15 тис. м2 тротуарів, внутрішньоквартальних та інших заїздів, 1-2 кілометри мереж закритих та відкритих зливостоків. Мости і шляхопроводи є спорудами підвищеної небезпеки і підлягають проведенню планових експертиз щодо їх експлуатації (1 раз на 5 років).

Ремонтні роботи окремих об’єктів вулично-дорожньої мережі загального користування за останні 10 років проводились не в повному обсязі, особливо це стосується штучних споруд (мостів, шляхопроводів, естакад тощо). В основному здійснювались заходи з поточного аварійного ремонту та утримання таких споруд, а проведення експертиз та оглядів, і тим більше здійснення капітальних ремонтів або реконструкції цих об’єктів потребує спрямування додаткових коштів.

Аналогічна ситуація склалась і по відношенню до інших об’єктів вулично-дорожньої мережі.

Але, починаючи з 2016 року, спостерігаються позитивні зрушення, пов’язані з утриманням та проведенням ремонту дорожнього господарства.

Бюджетом міста на 2016 рік по Департаменту ЖКК передбачено 120 млн грн видатків на проведення робіт, пов\’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг, з яких 31 млн грн. – на проведення поточного ремонту, а 89 млн. грн. – на проведення капітального ремонту та реконструкції.

Слід зазначити, що в 2016 році тендер на проведення робіт з поточного ремонту вулично-дорожньої мережі виграло комунальне підприємство «ЧЕЛУАШ», що дозволило, по-перше, підприємству поліпшити свій фінансово-економічний стан, і, по-друге, налагодити ефективний контроль за роботою субпідрядних організацій.

За дорученням міського голови цього року практично не відбувається латання доріг невеличкими плямами, акцент робиться на проведення ремонту шляхом об’єднання декількох поруч розташованих ям в одну ремонтну карту.

Крім того, керівництво міста майже щоденно контролює проведення робіт, в першу чергу, дотримання графіку їх виконання.

Загальна площа виконаного поточного ремонту станом на 13.06.2016 року складає уже майже 35 тис. кв. м. Таким чином, в 2016 році вперше буде досягнута і, навіть, перевищена нормативна площа поточного ремонту доріг.

Окремо потрібно зауважити, що міська влада вперше за роки незалежності в Черкасах проводить поточний ремонт тротуарів з тротуарної плитки.

Станом на 13.06.2016 року зроблено більше 6 тис. квадратних метрів.

Капітальний ремонт

Станом на 13.06.2016 на замовлення департаменту виготовлено 34 проекти капітального ремонту об’єктів вулично-дорожньої мережі. До кінця червня будуть виготовлені ще шість проектно-кошторисних документацій.

На сьогодні вже завершено роботи з капітального ремонту наступних вулиць:

– Чайковського (від вул. В.Чорновола до вул. Різдвяна)
– Онопрієнка
– Пастерівська (від пров. Молоткова до вул. Молоткова)
– Дахнівська Січ
– Пушкіна
– Практично завершено роботи з реконструкції вулиці Сурікова (І черга)

Розпочаті роботи з капітального ремонту: вул. Віталія Вергая (Маршала Батицького), Остафія Дашкевича, Нечуй-Левицького, Сергія Амброса (Орджонікідзе), Пацаєва.

Всього капітально відремонтовано більше 3 км доріг площею більше 25 тис. кв.м. Планується до кінця року зробити майже втричі більший обсяг робіт.

Для порівняння – у червні 2015 року роботи з капітального ремонту та реконструкції доріг навіть не розпочались.

Загальна площа відремонтованих доріг була б мінімум в півтора рази більше, якби не аномально дощові травень і початок червня, що безумовно, впливає на швидкість проведення робіт. За травень 2016 року випало 118,8 мм дощу, що втричі більше середньомісячної норми. Для того, щоб максимально використати період сприятливих погодних умов, підрядні організації працюють майже цілодобово.

Треба зауважити, що капітальний ремонт будь-якої дороги, де замовником виступає Департамент ЖКК, проводиться одночасно з ремонтом зливової каналізації на цій ділянці з метою забезпечення належного водовідведення та продовження терміну експлуатації дорожнього покриття.

Загалом, на капітальний ремонт мереж зливової каналізації в бюджеті 2016 року передбачено 5 млн.грн. На сьогодні проводяться роботи з капітального ремонту мереж від накопичувального басейну по вул.Олени Теліги (Конєва) для запобігання підтоплення 5-ї поліклініки і вул. 30 років Перемоги та розпочато роботи по вул. Грушевського (Котовського) для забезпечення відводу води з перехрестя з вул.Одеська.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x