В Умані воюють зі стихійниками

В Умані воюють зі стихійниками

В Умані від початку року офіційно зареєстровано 101 зараження кишковою паличкою, що в 2 рази перевищує минулорічний показник. У час загострення інфекції стихійні торговці відмовляються продавати м\’ясо і молоко в межах ринку і робити аналізи продуктів, заявляючи про те, що з них за місце на базарі вимагають по 700 доларів. Піком конфлікту став страйк стихійників, які перекрили дорогу в центральній частині міста, зірвавши торгівлю в недільний день. Про це «Нова Доба» дізналася із сайту «Вечірня Умань».

У неділю 12 червня перекриття дороги на Уманському центральному ринку зірвало усю торгівлю… Стихійникам, які підняли бунт, – нема що втрачати, вони за місце і лабораторні аналізи товару не платили, а люди, що торгують по закону, в межах ринку, залишились без прибутку в недільний день.

Наступного дня цей же конфлікт розгорівся у стінах міської ради.

«З нас за місце на ринку вимагають по 700 доларів» – зазначив Володимир Бондар.

На що директор колгоспного ринку Ігор Слонь відповів: «Покажіть мені пальцем ту людину яка, з вас вимагала гроші, і вона більш не працюватиме.»

«Не 700 доларів а 300 гривень»
Оксана, що не перший рік торгує м’ясом на ринку, розповіла, що максимальна сума, яку їй доводилось платити за аналізи та місце на ринку, становила 300 гривень. «Я так само виживаю за рахунок торгівлі, чому через порушників закону я маю втрачати клієнтів і як наслідок свої кошти» – зазначила продавчиня.

«На Алеї Героїв стихійної торгівлі не буде і крапка!»
– Так заявив мер міста Олександр Цебрій під час громадських зборів, і попросив директора колгоспного ринку надати пояснення: скільки офіційно коштує місце, та звідки чутки про хабарництво; інформацію про вартість лабораторних аналізів, та чому в базарні дні вулиці переповнені стихійними торговцями, в той час, як прилавки ринку пустують.

Як зазначив Ігор Слонь: «Місце для торгівлі овочами коштує 5 гривень, для м’яса –20; аналізи продавцям обійдуться від 2.5 гривень на молоко та до 40-ка на м\’ясо. Ми знайдемо місце всім, головне, щоб люди готові були зайти в ринок».

«Нас ставлять торгувати там, куди уманчани навіть не доходять»
Відповідь директора ще більше обурила стихійників: «Усі «козирні» місця на ринку вже куплені, я не хочу продавати свої продукти, там де тхне рибою, або десь на окраїні, куди уманчани навіть не доходять. Одного разу я зайшла торгувати на територію ринку – так мене півдня ганяли з місця на місце» – роповідає Любов Мельник.

Те, що зручно торговцям – смертельно для уманчан
Основна причина, чому стихійники не хочуть торгувати на рику пов’язана з тим, що на дорозі можна розкласти усе, що привіз з дому: будь то сир, м\’ясо чи овочі. А на території ринку їм би довелося розриватись між трьома прилавками.

– За 5 місяців в Умані зафіксовано 101 випадок спалаху кишкової палички, що вдвічі перевищило минулорічні показники. Найчастіше інфекція поширювалась через м\’ясо-молочні продукти, і вражала дітей до 14 років. А минулого року в Умані вперше за 15 років виявлено захворювання на сальмонельоз, – оприлюднила дані Лариса Качанова, головний санітарний лікар Умані.

Та навіть ці факти не вгамували суперечку між торговцями. Крик у залі не вщухав протягом 2 годин, і більшість стихійників залишились при своїх інтересах.

Єдине до чого домовились усі учасники засідання – це створити робочу групу, яка б контролювала вартість місць на ринку та дотримання усіх санепідемічних норм.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x