Лисянська школярка «наживо» вивчає Європу

Лисянська школярка «наживо» вивчає Європу

Сьогодні на рівні держави активно заохочується інтеграція молоді до світової та європейської молодіжної спільноти. Проводяться чисельні конкурси, конференції, програми та проекти сприяння налагодженню каналів для контактів молоді у освітній та культурній сферах.

Активну участь у процесі інтеграції учнівської молоді до європейської спільноти бере учениця Лисянського навчально-виховного комплексу загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1-гімназія» Анна Немчина . Дівчина успішно навчається, їй подобається література і математика, біологія і фізика, правознавство і хімія. Наполегливість у навчанні допомогла їй торік стати переможцем ІІІ етапу Всеукраїнських олімпіад (ІІ місце – географія). Багатогранність творчої обдарованості Ані відзначена дипломом Національної спілки художників України. Вона-лауреат VI Всеукраїнської трієнале «Скульптура-2014» і вважає себе українкою європейського гатунку. Нинішнього навчального року завдяки діяльності Всеукраїнської асоціації педагогів «Рівний – рівному» у партнерстві з європейськими громадськими організаціями вона побувала в шести Європейських країнах і «наживо» вивчала географію, історію, мала можливість ознайомитися з культурною спадщиною європейських міст.

– Жодна книга чи фільм не здатні передати запаху Татранських гір, відчути душу феєричного, зворушливого, вражаючого і незвичайного міста на Землі – Венеції, а чого вартий Будапешт, яскрава і вишукана перлина на Дунаї, – захоплено каже Аня, і готова розповідати про свої поїздки годинами.
Осінні канікули Аня провела серед 120 вихованців позашкільних, учнів загальноосвітніх, студентів професійно-технічних, вищих навчальних закладів, педагогів, психологів, керівників навчальних закладів України у міжнародній культурно-освітній поїздці до Словацької Республіки. Метою поїздки було впровадження міжнародних програм для підлітків та молоді з питань творчої самореалізації, сприяння інтеграції молоді до європейської спільноти, культурному обміну. Під час поїздки було проведено тренінги «Лідерство заради успіху», спрямованих на формування навичок ефективного спілкування, самопізнання та свідомого ставлення до життєвого вибору, розвиток лідерських якостей та здібностей, вміння працювати в команді, навичок соціальної взаємодії. Інтерактивні семінари надзвичайно сподобалися Ані. Її вразили взаємодія наставників із учнями, відносини у спілкуванні, підхід в отриманні знань.
Учасники побували в Кошице, першому європейському місті, увінчаному власним гербом, Старій Любовні (передгір’я Високих Татр), Ба́рдієві, Кежмароці, Ле́вочі, Татранській Ломніці, Старому Смоковці, Штребському Плесі (Словаччина), королівському місті Кракові (Польща), відвідали Пієнінський національний парк, здійснили сходження на гору Три Корони. Наприкінці поїздки за хороші результати участі у тренінгах Павло Горінов, голова правління Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Серце до серця», вручив Ані відповідний сертифікат.

Програма культурно-освітньої поїздки до Республіки Словенія, куди запросила Аню голова правління ВА «Рівний – рівному» Наталія Лещук, обіцяла чудові, яскраві, сонячні весняні канікули. Сподівання 40 осіб (25 з яких були діти) виправдалися. Тренінговий центр “Інновація і розвиток» провів тренінг для молоді «Академія спілкування. Міжнародні відносини». Три сесії з тренінгу проводилися англійською мовою. Коли знань іноземної мови було недостатньо, міміка, жести, невимушена атмосфера допомагали українцям порозумітися із Блашом Рожером, директором і тренером «TRENDU s.p.».
У ході поїздки було проведено зустріч «Традиції європейського просвітництва» в Люблянському університеті — одному з найбільших університетів Європи. Незабутні враження привезла із собою Аня від екскурсій по містах Будапешт, Ши́офок(Угорщина), Любляна, Ко́пер, Піра́н (Словенія), Венеція, Трієст (Італія), Філлах, Кла́генфурт (Австрія).
Після завершення програми і вручення сертифікатів наша юна землячка повернулася в Україну натхненна і щаслива, сповнена надій щодо її майбутнього. Як вільної, самодостатньої, високорозвиненої, процвітаючої та мирної європейської країни.

Олександр Щербатюк

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x