Близько 30 тонн шишок заготовили у Черкаському лісгоспі

Близько 30 тонн шишок заготовили у Черкаському лісгоспі

Шишки черкаські лісівники заготовляли восени. Зараз їх сушать, щоб отримати насіннєвий матеріал.

Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

На відміну від попереднього, цей сезон був урожайним на шишки. За словами директора лісгоспу Андрія Пустовіта, уже перероблено понад дві третини зібраних шишок. Усього планують отримати до 300 кг насіння.
Черкаський лісгосп – один із небагатьох, кому вдалося зберегти установку для сушіння шишок. Вже понад 50 років вона успішно працює в Руськополянському лісництві.

– Зараз шишкосушарка – дороге задоволення, вимагає постійних затрат на утримання, обігрів. Але вона себе виправдовує, адже насіння дуже цінний матеріал, – говорить пан Пустовіт. – Саме тому отримане насіння в лісгоспі використовують переважно на власні потреби. Адже сосна – основна порода на території лісгоспу. Хвойні насадження тут становлять 77%.

Отриманий у шишкосушарці матеріал обов’язково віддають на аналіз, щоб перевірити його схожість, відсутність домішок тощо. Для зберігання цінного матеріалу в лісгоспі облаштована холодильна камера, де насіння не втрачає своїх властивостей до 3 років.

Отримане цієї зими насіння використають уже навесні для вирощування сіянців. А те, що залишиться, чекатиме у холодильній камері наступного року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x