Мед буває різний

Мед буває різний

Навіть пасічники-початківці добре знають, що під словом «мед» можна розуміти досить велику кількість різних речовин. Залежно від пори року, часу цвітіння основного медоноса й розташування пасіки основний продукт бджільництва може містити різні складові, мати різний смак, колір і, звісно ж, набір корисних речовин. То як же пересічному споживачу, який зазвичай купує трішки досить дорогого продукту для лікування чи профілактики певних захворювань, розібратися, що саме йому потрібно? Дуже просто. Для цього знадобиться лише бажання здобути трішки нових знань і звичайна спостережливість.

Квітковий мед пасічники поділять на луговий і лісовий. Луговий має золотистий колір, оскільки основні його складники: чебрець, конюшина, тмин, шалфей, люцерна та інші трави. Лісовий мед переважно виробляється з нектару, який бджоли збирають із малини, горобини, глоду, ожини. Гама кольорів квіткового меду дуже велика: від майже прозорого золотистого, до темно-коричневого. Цей мед має антимікробні, антисептичні властивості, підвищує імунітет, стабілізує роботу шлунка, зміцнює м’язи. Це хороший засіб для профілактики застуд.
Рапсовий мед білуватого, іноді жовтуватого кольору. Має ніжний аромат і приторно-солодкий смак. Дуже густий, швидко кристалізується. Лікарі рекомедують його вживати в разі захворювань серцево-судинної системи, горла. Він стимулює роботу мозку, щитовидної залози, а також відновлює кісткову тканину.

Акацієвий мед бджоли збирають із білої й жовтої акації. Білоакацієвий мед у рідкому стані абсолютно прозорий. Це єдиний вид меду, який залишається рідким протягом року після збору, а коли кристалізується, то стає білим, наче сніг. Мед із жовтої акації – світло-жовтий, із зеленкуватим відтінком, теж тривалий час залишається рідким, під час кристалізації стає біло-жовтого кольору. Акацієвий мед застосовують як зміцнювальний та протизапальний засіб у разі захворювань горла, очей, нирок, шлунку, як заспокійливий засіб при нервових хворобах. Завдяки гіпоалергенності такий мед можна їсти діабетикам і дітям.
Липовий мед – дуже духмяний, світо-жовтий, майже білий. Має сильно виражений смак – варто раз спробувати, щоб потім ніколи не сплутати з іншим сортом меду. Основне застосування липового меду – лікування застуди. Його антибактеріальні властивості використовують при лікуванні хвороб шлунка та дихальних шляхів. Він діє заспокійливо в разі мігрені.

Гречаний мед бджоли роблять із нектару квітучої гречки. Він відрізняється дуже приємним ароматом, незвичайним терпким смаком. Його легко впізнати завдяки кольору: від темних відтінків червоного до коричневого. Це пояснюється насамперед високим вмістом у продукті заліза, яким так багата гречка. Крім того, він містить дуже багато білка, цінних амінокислот, вітамінів і ферментів. Завдяки цьому сприяє загоєнню ран, а особливо слизової внутрішніх органів.
Соняшниковий мед у рідкому вигляді має яскраво-жовтий або янтарний відтінки, з можливою домішкою зеленуватого кольору. У нього щільна й дуже ніжна кристалічна структура і приємний фруктовий аромат із легкими нотками зелених томатів, квіткового пилку та абрикосів. Після кристалізації смакові якості і зовнішній вигляд різко змінюються. Запах послаблюється, а смак стає більш терпким. Він легко засвоюється, живить клітини, покращує стан волосся, нігтів, нормалізує перистальтику кишечнику, знімає запалення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x