В області торік функціонували понад 7 800 підприємств

В області торік функціонували понад 7 800 підприємств

За попередніми підсумками 2015 року на Черкащині функціонувало 7837 підприємств малого бізнесу або 63 одиниці в розрахунку на 10 тисяч осіб наявного населення, з них 86% (6769) – мікропідприємства. Частка малих підприємств у загальній кількості підприємств-суб’єктів підприємницької діяльності склала понад 94%. «Нова Доба» про це дізналася в ГУ статистики в Черкаській області.

Кількість зайнятих працівників у сфері малого бізнесу скоротилась порівняно до попереднього року на 7% і склала 40,7 тисячі осіб (майже 32% від усіх зайнятих працівників на підприємствах-суб’єктах підприємницької діяльності області), з них 17,4 тисячі зайнято на мікропідприємствах.

Малими підприємствами реалізовано продукції (товарів, послуг) на суму 21506,9 млн грн (на 32% більше ніж у 2014р.), що становить 21% до загального обсягу реалізації підприємств-суб’єктів підприємницької діяльності області. Майже третина суми обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) малих підприємств належить мікропідприємствам – 7028,3 млн грн.

Фінансовим результатом діяльності підприємств малого бізнесу стали прибутки в сумі 1250 млн грн (у 2014р. – 507,6 млн грн збитків). Мікропідприємствами отримано 485,7 млн грн прибутків (у 2014р. – 10,2 млн грн прибутків).
Найбільш прибутковою була діяльність малих підприємств сільського, лісового та рибного господарства – 2096,1 млн грн прибутків (у 2,7 раза більше ніж за попередній рік).
Найбільших збитків (сальдо) зазнали малі промислові підприємства – 779,6 млн грн (на 10,5% більше ніж за 2014р).

Традиційно в структурі малого бізнесу Черкащини найбільша питома вага діючих підприємств припадає на дві сфери економічної діяльності: сільське, лісове та рибне господарство – 23%, і оптову та роздрібну торгівлю; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів – 24%.
У сільському, лісовому та рибному господарстві задіяно майже чверть зайнятих працівників і майже по одній п’ятій – у промисловості й оптовій та роздрібній торгівлі; ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів.
Сфері оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів належить 42% обсягу реалізації підприємств малого бізнесу.

Більшість малих підприємств (47%) зосереджено в обласному центрі, на них було зайнято 44% працівників Черкаської області. Малі підприємства м.Черкас дали половину обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) всіх підприємств малого бізнесу області. Фінансовий результат діяльності підприємств малого бізнесу м.Черкас у звітному році значно покращився – 88,3 млн грн прибутків проти 466,4 млн грн збитків у 2014р.

Примітка. Дані наведено без урахування результатів діяльності банків та бюджетних установ, а також без урахування зміни підприємствами основного виду економічної діяльності у 2015 році. Відповідно до Господарського кодексу України малими підприємствами вважаються підприємства, на яких середня кількість працівників складає не більше 50 осіб, а річний дохід не перевищує 10 млн євро (за середньорічним курсом Національного банку України); на мікропідприємствах середня кількість працівників не перевищує 10 осіб, а річний дохід від будь якої діяльності не перевищує суми, еквівалентної 2 млн євро.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x