Обласна влада закликає райони активізуватися з перевіркою сміттєзвалищ

Обласна влада закликає райони активізуватися з перевіркою сміттєзвалищ

Вчасно, а головне результативно, завершити перевірки сміттєзвалищ закликав керівників районів перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль під час селекторної наради в ОДА. Деякі з них уже повідомили про результати. Серед них: Жашківський, Золотоніський, Чигиринський, Шполянський, Кам’янський, Лисянський. Частина – в процесі. Перевірку здійснюють створені на місцях робочі групи – на предмет дотримання вимог природоохоронного і санітарно-епідеміологічного законодавства, інвентаризації, визначення реального стану та проектних показників щодо обсягів накопичення відходів. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ОДА.

Нагадаємо, попередньо голова ОДА Юрій Ткаченко доручив керівникам районів та міст здійснити таку перевірку, зокрема вжити необхідних заходів щодо їх упорядкування та недопущення загорання.
За словами начальника управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації Олени Звягінцевої, щороку на Черкащині утворюється на сміттєзвалищах і полігонах близько 500 тис. тонн ТПВ. У цілому в області налічується 532 місця видалення відходів, зокрема: 511 сміттєзвалищ та 21 міський полігон, загальною площею понад 540 га.
– Відповідно до обласного реєстру таких місць на сьогодні паспортизовано 263 полігони та сміттєзвалища ТПВ, – зазначила Олена Миколаївна. При цьому вона повідомила і про виявлені порушення законодавчих норм експлуатації сміттєзвалищ у районах.
Так, у деяких не здійснюється сортування відходів перед видаленням, не проводяться роботи з ущільнення відходів. Так само на місцях не достатньо виконують норми щодо укриття відходів ізолювальним шаром (ґрунтом, глиною), спорудження огорож, нагірних канав, збирання та вилучення фільтрату, проведення спостережень за якістю підземних та поверхневих вод, ґрунтів, атмосферного повітря.

Віталій Коваль наголосив, що з одного боку сміттєзвалища забруднюють ґрунти, атмосферу, підземні та поверхневі води. Водночас з економічного обороту виводяться мільйони тонн різних матеріалів, які могли б використовуватися як вторинна сировина, зберігаючи значні природні ресурси.
– Кожен керівник району, міста має відповідально поставитись до проведення перевірок місць видалення ТПВ, – наголосив Віталій Володимирович. – Де не досконало проведена робота – покращити. Відпрацювати питання можливості використання побутових відходів як енергоресурсу, зокрема й через залучення інвестицій. А також посилити контроль, аби попередити виникнення загорань побутових відходів на полігонах та забезпечити ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ.

Довідково:
Для екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення твердих побутових відходів рішенням Черкаської обласної ради від 25.03.2016 № 4-11/VII «Про внесення змін до рішення обласної ради від 29.12.2015 №2-3/VII «Про обласний бюджет на 2016 рік» за рахунок субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам передбачені видатки у сумі 994,0 тис. грн.
У межах реалізації «Плану заходів з підвищення рівня благоустрою в населених пунктах області та мотивації населення, громадських організацій у виявленні порушень», затвердженого розпорядженням ОДА, станом на 09.06.2016 в області ліквідовано 539 несанкціонованих сміттєзвалищ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x