Коли і як платити податок на майно

Наразі фізичні особи – власники оподатковуваної нерухомості, земельної ділянки та транспорту продовжують отримувати податкові повідомлення-рішення про сплату відповідних податків.

Згідно з нормами Податкового кодексу України обчислення суми податку із вказаних об’єктів оподаткування, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється органом ДФС за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника майна.

До 1 липня 2016 року за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) фізичної особи – платника податку на нерухоме майно, земельного та транспортного податку буде направлено (вручено) податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податків з зазначенням відповідних платіжних реквізитів. Термін сплати податку, зазначеного у такому рішенні – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. За несплату податкового зобов’язання протягом 60 днів з дня отримання (вручення) податкового повідомлення-рішення, застосовується штраф та нараховується пеня у порядку, визначеному ст.129 Податкового кодексу України.

Якщо фізична особа не згодна з обрахунками податку і має документи про право на пільги та ін., їй слід негайно після отримання повідомлення – рішення звернутись з такими документами та відповідною заявою до місцевої державної податкової інспекції.

Водночас юридичні особи самостійно обчислили суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного та транспортного податку за 2016 рік. Також вони подали до 20 лютого ц.р. річні податкові декларації з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (а по платі за землю за місяцями) та сплачують відповідний податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом (крім земельного податку, який сплачується щомісяця).

З початку року на сьогодні платники – юридичні та фізичні особи перерахували до місцевих бюджетів 17,5 млн.грн. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; 1,072 млн.грн. транспортного податку і 285,5 млн.грн. земельного податку та орендної плати за землю. Частка податку на майно (який складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю) у місцевих бюджетах Черкаської області становить 19,4 відс. Загалом до місцевих бюджетів з початку року найшло 1563,8 млн.грн. платежів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x