Найкраще в області склали ЗНО абітурієнти Канівщини, Черкас та Золотоноші

Найкраще в області склали ЗНО абітурієнти Канівщини, Черкас та Золотоноші

Підсумки громадського спостереження за державною підсумковою атестацією з трьох предметів (української мови, математики, історії України) та зовнішнім незалежним оцінюванням із цих же предметів підбили в ГО «Опора». Як готувалися і проходили тестування абітурієнти Черкащини, розповіла сьогодні Марина Макуха, координатор освітніх програм Громадянської мережі «ОПОРА» у Черкаській області. Інформує власний кореспондент«Нової Доби».

Загалом, за результатами ДПА та ЗНО, громадські активісти сформували такі показники якості освіти на Черкащині:
З української мови та літератури – 59,8%
З математики – 47,2%
З історії України – 35,4%.

– Є райони, які мають найвищі показники якості освіти порівняно із середнім рівнем по області. Так, першість із усіх трьох предметів тримає Канівський район. Дещо поступаються Канівщині, проте серед лідерів: Черкаси, Золотоноша, Умань, Сміла, Городищенський район, – повідомила координатор освітніх програм.

Єдиним абітурієнтом в області, який набрав максимальний бал із математики (200 балів) став Данило Парій, випускники Черкаського ФІМЛІ. «Чимало осіб набрали 198-199 балів, що теж заслуговує уваги» – заначила Марина Макуха.

– Виразно зменшилася кількість охочих здавати тести з математики. Щороку цей предмет задають усе менше і менше осіб. Можливо, це спричинене особливостями профорієнтаційної роботи в області, а можливо, з недостатнім рівнем викладання математики, – розповіла координатор освітніх програм.

Протягом спостереження за проведенням ЗНО в області були зафіксовані деякі проблеми в організації перевірки знань. Так, громадські діячі закликають освітян не використовувати «аудиторії-амфітеатри»: довгі столи на всю аудиторію спричинюють незручності в нумерації робочих місць та пересуванням абітурієнтів. Окрім того, спостерігачі повідомляють про поодинокі випадки проведення оцінювання у запилених аудиторіях (абітурієнти чхали і чухали носа, що могло їм заважати зосередитися) або навіть у класах для молодших класів (дорослі вступники були вимушені сидіти за маленькими столами на маленьких стільчиках).

Серед порушень, зафіксованих цього року, опинилися також стенди із навчальною інформацією. На прохання спостерігачів, організатори тестувань на місцях закрили або прибрали стенди, хоча в деяких закладах зауваження проігнорували, тож у Христинівці абітурієнти під час ЗНО могли «повторити» відомості про українське козацтво.

Щороку спостерігачі знаходять шпаргалки і книги в туалетах, які вступники попередньо ховають перед екзаменом. Так і в цьому році, наприклад, у вбиральні однієї з черкаських шкіл знайшли товстий підручник із історії України.

Через мобільні телефони відсторонили від проходження тестування чотирьох абітурієнтів, через письмову шпаргалку – одного. Запізнилися на тестування, через що не змогли здати – двоє осіб в області. Значна кількість охочих пройти тести забули вдома необхідні для цього документи. Папери їм «підвозили» близькі, однак троє так і не встигли пройти екзамен.

Також в області зафіксовані незвичні та особливі випадки під проходження ЗНО. Іноді вступникам здати тест завадив стан здоров’я. Через хвилювання декому було погано, що, імовірно, вплинуло на результати оцінювання. Наприклад, з одного тесту дівчину забрали з апендицитом. В Умані дівчина не змогла прийти на ЗНО, тому що у переддень народила.

– Одним із найбільш резонансним випадків стала ситуація в Черкасах. Абітурієнт здав мобільний, але поставив на режим «вібрація». Коли йому почали телефонувати, за дозволом інструктора він підійшов до телефона, однак не вимкнув його, а відповів на дзвінок, сказавши «Алло». Факт користування пристроєм був, тому вступника вилучили, – розповіла Марина Макуха.

Як потім з’ясувалося, у юнака хворіє дідусь, тому він очікував повідомлення про стан його здоров’я. Аж після другої апеляції випускник, який мав хороші оцінки у школі, таки склав оцінювання з англійської мови.

Загалом же, координатор освітніх програм Марина Макуха радить абітурієнтам зберігати спокій, пам’ятати про документи і дотримуватися правил проходження ЗНО.

Довідково: Для проходження зовнішнього незалежного оцінювання в області зареєструвалися 8 010 осіб, з них 6 340 випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти, що становить 96,4% від загальної кількості випускників 2016 року (6 572), 1 294 випускників минулих років, 373 – студенти навчальних закладів системи профтехосвіти та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації та 3 випускники, які здобувають у 2016 році повну загальну середню освіту в навчальних закладах іншої держави.

В області було сформовано мережу пунктів тестування із 42-х навчальних закладів, із них 28 – у загальноосвітніх навчальних закладах, 13 – вищих навчальних закладах І-ІІ і ІІІ-ІV рівнів акредитації, 1 – закладі системи профтехосвіти.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x