Чи зберігаються в ОСББ пільги на комуналку для учасників АТО?

Останнім часом надходять питання від військовослужбовців щодо користуванням пільгами на оплату послуг ЖКГ в ОСББ та житлових кооперативах.

Роз’яснення надає заступник директора департаменту – начальник управління соціального захисту населення Придніпровського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Бінусова Катерина Марківна.

Відповідно до абз. 1 п. 5 ч. 1 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій мають право на 75-процентну знижку плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.

Також є чимало інших категорій населення, які користуються пільгами на оплату послуг ЖКГ та мають субсидію.

Відомо, що до комунальних послуг відноситься, в тому числі, і послуга з утримання житлового будинку та прибудинкових територій.

Зараз люди масово обговорюють переваги та недоліки ОСББ (Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) та починають процес його створення. Після створення такого об’єднання плату за послуги утримання будинку будуть сплачувати на рахунок ОСББ (раніше сплачували до ЖЕКів чи ЖЕО).

В осіб, які користувалися пільгами на оплату житлово-комунальних послуг, в тому числі і учасників бойових дій, постає логічне питання: чи збережуть вони свої пільги, і якщо так, то як їм ними користуватися.
З послугами на оплату теплопостачання, газопостачання, води та електроенергії все більш-менш зрозуміло: особи, які мали такі пільги, продовжать ними користуватися і перебуваючи у складі ОСББ. Тут нічого не змінюється: суми та банківські рахунки продовжують залишатися такими, які і були.

Інша справа з послугами на утримання будинків та прибудинкової території.

Після створення ОСББ ЖЕКи (ЖЕО) перестають надавати зазначені вище послуги, а ОСББ після рішення загальних зборів може заключати договори з фізичними та юридичними особами на виконання робіт з утримання будинку і прибудинкової території.

Як же учаснику бойових дій та іншим пільговим категоріям користуватися пільгами на послугу з утримання житлового будинку та прибудинкової території?

Відповідь на це питання дає постанова КМУ від 13.11.2013 р. № 860 «Про надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлових будинків, у яких створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельні кооперативи)».

У п. 1 цієї постанови зазначено: «для надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлових будинків, у яких створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельні кооперативи), застосовується розмір внесків, що спрямовуються на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (з розрахунку на 1 кв. метр загальної площі квартири), визначений загальними зборами об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельного кооперативу), але не більше найвищого тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, встановленого відповідним органом місцевого самоврядування для будинків такої самої поверховості, а у разі їх відсутності – не більше найвищого тарифу на такі послуги, встановленого відповідним органом місцевого самоврядування».

Таким чином, констатуємо наступне:

1) Всі пільгові категорії населення, в тому числі учасники бойових дій, зберігають свої пільги та субсидії на всі житлово-комунальні послуги. Пільговики сплачують рахунок за послуги утримання будинку на рахунок ОСББ.
2) Держава в особі її уповноважених органів здійснює компенсацію ОСББ недоотриманих коштів на його рахунок в межах, які не перевищують найвищий тариф, який встановлений органом місцевого самоврядування для будинку такої ж поверховості. Це означає, що розмір внесків (квартплати), встановленої ОСББ, не має перевищувати вартості послуги з утримання будинку за 1 кв. м., яка встановлена місцевою радою.

А) Наприклад, рішенням загальних зборів ОСББ встановлено суму внесків 3 грн. за 1 кв. м. А місцева рада для будинків, які не створили ОСББ такої ж поверховості, встановила вартість квартплати 2 грн. за 1 кв. м. В такому разі мешканці будинку отримають субсидію лише на суму 2 грн. за 1 кв. А решту суми (1 грн за кв. м) мають доплачувати самостійно.

Б) Розглянемо інший випадок. Рішенням загальних зборів ОСББ розмір щомісячного внеску встановили у розмірі 2 грн. за 1 кв. м. А вартість квартплати, яка встановлена місцевою радою для такого будинку складає 1,5 грн за кв. м. В цьому разі мешканці отримають субсидію у повному обсязі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x