Агроном: «Цей мороз сади пережили успішно»

Агроном: «Цей мороз сади пережили успішно»

За словами головного агронома фермерського господарства «Агросвіт» в м. Каневі Сергія Іщенка хоча заморозки, що відбулися нещодавно на Черкащині, і були різкими, вони не опустилися нижче критичної точки, а отже на здоров’я рослин і врожайність не вплинули. Пор це повідомив власний кореспондент «Нової Доби».

– Практично для всіх плодових дерев, що пристосовані до нашої зони, критичною є температура – 25 градусів нижче нуля, – говорить Сергій Іванович. – І то лише в тому разі, коли такі заморозки тривають протягом 4 – 5 днів. У першу чергу холоду бояться персик, абрикоса, горіх, груша, черешня. Яблуня, слива і вишня здатні триматися трохи довше. Та навіть після такого рослини здатні відновитися. Смертельною для плодових дерев нашої кліматичної зони є температура – 30 градусів. Навіть після короткотривалого перебування в таких умовах, на деревині з’являються морозові «опіки», які після відтавання переходять в ракові утворення і поступово знищують усе дерево.

На думку агронома, більш небезпечним для цьогорічного врожаю садових культур є аномальне для зими тепло.

– Цього року грунт не промерз навіть і на 20 сантиметрів, – продовжує Сергій Іщенко. – Тому вже зараз потрібно готуватися до масового нашестя шкідників і хвороб. Навіть ті морози, які мали б виправити поблажливість до паразитів попередніх місяців зими, не дали ніякого ефекту. Адже перед цим і грунт, і кора дерев були вкриті товстим шаром снігу, який захистив шкідників від морозу. Тому я б прямо зараз, рекомендував садівникам замислитися над тим, як провести профілактику. Нині на ринку багато різних засобів. Більшість із них надзвичайно ефективні. Втім можна скористатися і давно відомими засобами. Якщо потепління продовжуватиметься, і температура підніметься до 0 – +2, то можна буде провести побілку штамів і скелетних гілок. Для цього підійде спеціальна садова фарба, або розчин мідного купоросу, змішаний з вапном (4-відсотковий розчин вапна, змішаний зі 100 г мідного купоросу). Такий засіб не лише призведе до знищення шкідників і хвороб, що розташовуються на корі: попелиця, яйцекладка кліщів, парша, гниль тощо, – а й захистить дерево від різких перепадів температури і заморозків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x