Чим було забруднене повітря у Черкасах у червні

Чим було забруднене повітря у Черкасах у червні

Державний моніторинг в галузі охорони атмосферного повітря у місті Черкаси здійснює лабораторія спостережень за забрудненням атмосферного повітря Черкаського обласного центру з гідрометеорології на трьох стаціонарних постах, що розташовані: центр міста; мікрорайон «Дніпровський» та Південно-західний мікрорайон. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

За повідомленням начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, стан атмосфери в значній мірі залежить від погодних умов, а саме температури повітря, опадів, швидкості та напрямку вітру. Не зважаючи на значну кількість опадів в окремі дні червня, що сприяли очищенню атмосфери, рівень забруднення повітря через певний час відновлювався. Цьому сприяв антициклональний характер погоди, що був переважаючим для більшості днів червня та слабка швидкість вітру. В останній декаді червня середня за добу швидкість вітру становила 1-2 м/сек. У такі дні розсіювання домішок в повітрі було досить слабким. І як наслідок середні за місяць концентрації пилу та аміаку були більшими в порівнянні з даними спостережень за травень.
Наша лабораторія контролює рівень забруднення повітря в місті чотири рази на добу. Впродовж червня лабораторією було відібрано 1229 проб повітря. В пробах визначали вміст таких забруднюючих речовин, як: пил, діоксид сірки, оксид вуглецю, сполуки азоту, сульфати, сірководень, аміак, формальдегід, важкі метали та бенз/а/пірен.

За результатами аналізу проб повітря, атмосфера у м. Черкаси впродовж червня була забруднена аміаком, діоксидом азоту та формальдегідом вище допустимих норм – середньодобових гранично-допустимих концентрацій (ГДК). Найбільш забрудненими залишаються центр міста та мікрорайон «Дніпровський».
Середні за місяць концентрації по формальдегіду перевищували ГДК у 2,0 рази; по діоксиду азоту коливалися в межах 0,75-1,0 ГДК, по аміаку – від 0,75 до 1,75 ГДК.
Найвища максимальна концентрація по аміаку була зафіксована в «Дніпровському» мікрорайоні 13 червня о 07 годині. ЇЇ значення перевищувало максимально-разову ГДК (далі – ГДК м. р) в 1,75 рази. Максимальна концентрація по діоксиду азоту спостерігалась у центрі міста 23 червня о 01 годині, проте її значення не перевищувало ГДК м. р. При цьому повідомляємо, що максимально-разова ГДК по діоксиду азоту в п’ять раз відрізняється від середньодобової ГДК, так як характеризує рівень забруднення повітря за короткий термін.

Випадків високого забруднення (вище 5 ГДК м. р.) у червні не зафіксовано.
Індекс забруднення атмосфери (ІЗА) склав 6,35, що вважається середнім рівнем. забруднення. В порівнянні з травнем ІЗА збільшився у 1,15 рази , як наслідок збільшення середньомісячних концентрацій по пилу та аміаку.

Отже, незважаючи на спад промисловості, рівень забруднення атмосферного повітря у м. Черкасах по окремим домішкам залишається ще високим
Радіаційна обстановка в м. Черкаси впродовж червня була стабільною. Рівень гамма-фону впродовж місяця був в межах від 10 до 13 мікро Рентген за годину, що майже в 2 рази менший за допустимий природний рівень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x