100 мільйонів гривень податків сплатили лісівники Черкащини цього року

100 мільйонів гривень податків сплатили лісівники Черкащини цього року

Удвічі більше, ніж минулого року податків, зборів і обов’язкових платежів сплатили до зведеного державного бюджету лісгоспи Черкаського ОУЛМГ за перше півріччя 2016 року. Про це повідомив начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко. І це при тому, що об\’єми рубок не збільшувались – підвищилась ефективність використання лісосировинних ресурсів, збільшилась вартість деревини. Про це «Новій Добі» повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

На Черкащині на підприємствах, підпорядкованих обласному управлінню, працює майже 1,7 тис. штатних працівників. Приблизно стільки ж працівників різних підрядних організацій постійно задіяні на виконанні комплексу робіт з ведення лісового господарства.

Лісокористування залишається невиснажливим – використання річного приросту по управлінню не перевищує 75%. Загалом цьогорічний внесок підприємств у державну скарбницю склав 98,3 млн грн, в порівнянні з минулорічним за цей період – 55,8 млн грн. Крім того, сплачено єдиного соціального внеску 18,8 млн грн.

Від усієї сплаченої суми податків місцеві бюджети Черкащини поповнилися на 24,6 млн грн (проти 16,7 млн грн за півроку 2015-го). З них рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів сплачено 11,4 млн грн (10,1 млн грн у минулому році).

І хоч навантаження зі сплати зобов\’язань з єдиного соціального внеску в середньому знизилося на 15%, ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у 2016 році збільшено в 1,4 рази, ставки сплати частини чистого прибутку державних підприємств зросли з 15% до 75%. А що таке 75% від чистого прибутку, який лісгоспи сплачують державі – це віддається в державну казну майже весь чистий прибуток підприємства, а в розпорядженні держлісгоспу залишається лише невелика його частина.

Конкурентоспороможність лісових підприємств залежить, головним чином, від породного складу насаджень, вікової структури, об\’єму рубок головного користування, собівартості деревини та її відпускної ціни на ринку.

Середня собівартість заготівлі одного знеособленого кубометра деревини, що передбачається цьогоріч по управлінню, становить 686 грн (у розрахунку знеособленого кубометра деревини не враховуються сорти, сортименти, породи і розміри). З цієї суми 11% становить рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів, частина з якої йде до місцевих бюджетів. 19% – прямі витрати на заготівлю, 14% – витрати на навантаження та перевезення деревини до складів, 7% – витрати на збут. Половина ж від суми собівартості заготівлі йде на утримання служби лісової охорони – 31%, витрати на відновлення лісів та лісорозведення (5%), адміністративні витрати (7%), на охорону лісів від пожеж та боротьбу зі шкідниками лісу (6%).

Якщо ж розглянути дохід від реалізації одного кубометра деревини, то у 2016 році лісгоспи 38% від загальної суми отриманих коштів сплатять державі у вигляді ряду податків та зборів. До структури витратної частини входять розрахунки за продукцію (товари, роботи, послуги) – 34%, розрахунки за оплату праці – 22% та капітальні інвестиції, що складають 6%.

Решта ж 38% – це цілий ряд податків та зборів, які лісгоспи мають віддати державі, і які становлять ледь не половину від загальної суми витратної частини з кожного кубометра деревини:

– податок на прибуток – 2%;
– податок на додану вартість – 10%;
– рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів – 9%;
– податок на доходи фізичних осіб – 4%;
– відрахування чистого прибутку державними підприємствами – 7%;
– Єдиний соціальний внесок – 6%.

У цьому році зовсім не виділено з державного бюджету коштів на посадку нових лісів, відновлення зрубаних, догляд за лісом, протипожежні заходи, боротьбу зі шкідниками тощо.

– І це в умовах значного збільшення податкового навантаження на державні лісогосподарські підприємства, які мають неухильно забезпечувати виконання усіх виробничих показників та здійснювати необхідний комплекс робіт, в повному обсязі виплачувати заробітну плату працівникам, сплачувати податки та обов\’язкові платежі в терміни, визначені законодавством, – зазначає Олександр Дзюбенко. – Податки зростають, а підтримки у створенні нових лісів та їх захисту немає. На жаль, зокрема і високе податкове навантаження на лісгоспи не дає можливості в повній мірі оновлювати автотранспортний парк, закуповувати основні засоби для переоснащення виробництва, впроваджувати дороговартісні новітні технології. Та не дивлячись на усі перешкоди, ми виконуємо поставлені завдання, плідно співпрацюємо з громадськістю, органами виконавчої влади й місцевого самоврядування та оптимістично налаштовані щодо майбутнього лісової галузі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x