На Тальнівщині умертвили 527 свиней

На Тальнівщині умертвили 527 свиней

У Тальнівському районі тривають роботи з ліквідації та недопущення розповсюдження африканської чуми свиней за межі трикілометрової «зони захисту» від осередку захворювання на території села Лісове. Саме тут у сільському господарстві «Джерело – Г» декілька днів тому зафіксували смерть п’яти тварин від вірусу АЧС. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаської ОДА.

Нині вже вдалося локалізувати джерело спалаху африканської чуми свиней. У господарстві «Джерело – Г» безкровним методом умертвили та захоронили усе поголів’я свиней, а це 527 тварин. Згодом візьмуться за утилізацію кормів, гноївки та інших відходів, що утворились при утриманні свиней, а також дезінфекцію інвентарю й інших предметів, що могли бути заражені збудником вірусу АЧС.

Загалом же у селі Лісове встановили трикілометрову «зону захисту», аби унеможливити поширення вірусу, наголосила сьогодні під час засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА в. о. начальника ГУ Держпромспоживслужби Черкащини Людмила Рядняна. У «захисній зоні» вже розпочали облік свинопоголівя.

– Насамперед перевірять господарства працівників СФГ «Джерело – Г», оскільки вони могли мимовільно стати перенощиками збудника африканської чуми свиней, – відзначила вона. – Як тільки була зафіксована смерть тварин, в Лісовому виставили карантинні пости, аби уникнути безконтрольного переміщення свинопоголів’я навколо «зони захисту» в період проведення обліку та вилучення свиней. Функціонує поліцейсько-ветеринарний пост біля самого підприємства. Він, відповідно до Інструкції, працюватиме не менше 40 днів. За необхідності, його термін дії подовжать.

Провести облік поголів’я свиней необхідно й у господарствах Звенигородського, Тальнівського, Маньківського та Лисянського районів, що знаходяться в радіусі 20 кілометрів від епізоотичного вогнища. За нормами, вони належать до «зони нагляду». Тож у разі загибелі або захворювання свиней у господарствах населення та на підприємствах варто відразу повідомляти управління ветеринарної медицини в районі.

– Випадки захворювання, які були виявлені в селі Лісове, вже локалізували відповідно до нормативів, – підсумував перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль. – Торік, коли на території Черкаського району зафіксували спалах цього захворювання, на мою думку, з ним було дещо легше боротися. Оскільки це сталося на досить чітко контрольованому об’єкті. Зараз же маємо справу з конкретним сільськогосподарським господарством, де є контакт працюючих з селянами. Наше завдання – провести весь комплекс заходів, аби не допустити поширення вірусу АЧС в інші райони Черкащини. Для цього нам потрібна усебічна підтримка місцевого населення.

Відзначимо, цього року в Україні зафіксували 13 випадків захворювання африканською чумою свиней. Зокрема у Хмельницькій, Сумській, Миколаївській, Чернігівській, Черкаській та Чернівецькій областях.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x