Справляння військового збору: актуальні питання – відповіді

Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Володимир Жаврід відповів на запитання платників щодо справляння військового збору.

1. Чи оподатковується військовим збором дохід у вигляді спадщини (подарунку), отриманий платником податку від фізичної особи – резидента, та за якою ставкою?
Відповідь: Дохід платника податку фізичної особи – резидента, отриманий від фізичної особи – резидента у вигляді спадщини (дарунку) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника та підлягає оподаткуванню (крім доходів що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою згідно ст. 174 Податкового кодексу України), військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

2. Чи підлягає оподаткуванню військовим збором дохід, отриманий фізичною особою – резидентом, від продажу рухомого майна?
Відповідь: Оскільки об’єктом оподаткування військовим збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід фізичної особи – резидента, до якого включається частина доходу від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст. 173 Податкового кодексу України, то сума такого доходу оподатковується збором за ставкою 1,5 відсотка. Разом з тим, не є об’єктом оподаткування як ПДФО, так і військовим збором сума доходу, отримана фізичною особою – резидентом від операцій з продажу (обміну) протягом року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда (п. 173.2 ст. 173 Податкового кодексу України). У разі продажу (обміну) протягом року двох або більше об’єктів рухомого майна, такий дохід підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. та військовим збором за ставкою 1,5 відс.

3. Як оподатковується військовим збором дохід, отриманий від ломбарду внаслідок реалізації заставленого майна фізичної особи за невиконання умов договору?
Відповідь: Якщо внаслідок реалізації предмета застави виручена грошова сума перевищує розмір забезпечених цією заставою вимог заставодержателя (ломбарду), то різниця, яка повертається платнику податку, включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи і є об’єктом оподаткування як податком на доходи фізичних осіб, так і військовим збором.

4. Чи підлягає оподаткуванню військовим збором сума доходу, виплачена суб’єктом господарювання фізичній особі, яка провадить незалежну професійну діяльність?
Відповідь: Під час виплати податковими агентами фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, доходів, безпосередньо пов’язаних з такою діяльністю, військовий збір у джерела виплати не утримується в разі надання такою фізичною особою копії довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність. Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 відсотка від сукупного чистого доходу, відображають в річній податковій декларації та сплачують в термін передбачений для сплати податку на доходи фізичних осіб. Однак, у разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, відносини за яким встановлено трудовими відносинами, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця, такий суб’єкт господарювання – податковий агент зобов’язаний утримувати військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку збору 1,5 відсотка. У даному випадку податковий агент повинен утримати і податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс.

5. Чи підлягає оподаткуванню військовим збором сума доходу, отримана платником податку за здані (продані) ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД), та брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України?
Відповідь: Сума доходу, отримана платником податку за здані (продані) ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД), та брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України підлягає оподаткуванню військовим збором на загальних підставах. Також утримується ПДФО за ставкою 18 відс.

6. Чи оподатковується військовим збором дохід фізичної особи у вигляді пенсії?
Відповідь: Починаючи з 1 липня 2016 року із суми пенсій понад 10740 грн. справляється в частині перевищення податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовий збір за ставкою 1,5 відс. З 1 січня до 30 червня 2016 оподаткуванню підлягали пенсії понад 4134 грн. Із суми перевищення справлявся податок на доходи фізичних осіб за ставкою 15 відс. та військовий збір за ставкою 1,5 відс. Пенсії, призначені учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ПДФО і військовим збором взагалі не оподатковуються.

7. Яка відповідальність застосовується до фізичної особи за несвоєчасну сплату військового збору за наслідками подання річної декларації про майновий стан і доходи?
Відповідь: У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених Податковим кодексом України (за 2015 рік – до 1 серпня 2016 року), такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
– при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;
– при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Після закінчення встановлених Податковим кодексом України строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня. При нарахуванні суми грошового зобов’язання контролюючими органами нарахування пені розпочинається: від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного у податковому повідомленні-рішенні згідно із Кодексом.

Пеня нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x