Лікування одного «невідкладного» хворого обходиться бюджету Черкас у 166 гривень

Лікування одного «невідкладного» хворого обходиться бюджету Черкас у 166 гривень

Під час першої доби перебування в лікарні безкоштовна медична допомога наразі надана майже вісьмом тисяч пацієнтам у невідкладних станах. Про це сьогодні на оперативній нараді повідомив директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Олег Стадник. Середня вартість медикаментів для них становить 166 гривень. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби міської ради Черкас.

Нагадаємо, взимку цього року на одній із сесій депутати Черкаської міської ради проголосували за виділення близько 3,6 мільйонів гривень відповідної цільової допомоги.

Як розповів головний медик міста, для реалізації такої ініціативи фахівці профільного департаменту проаналізували кількість хворих у невідкладних станах, які були проліковані в 2015 році. Тоді на стаціонарне лікування потрапило 52 тисячі пацієнтів, 28 тисяч – із різким погіршенням стану здоров’я й потребували невідкладної допомоги. Левова частка таких пацієнтів (а це – 18 тисяч) зверталися в Третю міську лікарню швидкої медичної допомоги та інфекційну лікарню.

– У момент, коли людина перебуває в такому стані, пацієнта не повинна турбувати відсутність необхідних ліків. Саме це й покладено в основу рішення ради, – підкреслив він. – Інформація про наявність тих чи інших медикаментів у лікарні відкрита, її можна побачити на сайті закладу. Тобто людина має можливість порівняти те, що є, і з тим, що їй призначили й сказали купити.

За його словами, для дії такої ініціативи медики запровадили окремий листок лікарських призначень для «невідкладних» хворих. У ньому, зокрема, зазначається назва, кількість, вартість медикаментів, а ще – власноручний запис прізвища хворого та його підпис (можливо його родичами).

– Якщо ж хворий без свідомості й цей момент відсутні його родичі видача ліків у першу добу госпіталізації здійснюється за підписами 3 медичних працівників (лікаря та 2 фахівців з базовою або неповною вищою медичною освітою), – розповів Олег Михайлович.

За час дії такої ініціативи було проведено 3 перевірки на предмет того, чи дійсно упродовж першої доби хворим у невідкладних станах надавалася безкоштовна медична допомога.

Наразі реалізації програми з бюджету профінансовано 2 млн 286 тис. грн, із них 1 млн 300 тис. грн – витрачено (на лікування 7 858 таких хворих).

– Якщо ми й далі йтимемо такими темпами, незабезпеченість до кінця року становитиме близько мільйона гривень, – повідомив Олег Стадник. – Ця пропозиція врахована в проекті бюджеті при уточненні.

На його думку, в подальшому варто розширити дію цієї програми для забезпечення оперативних втручань та перебування пацієнтів у ранній післяопераційний період.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x