Про підсумки першого тижня вступної кампанії розповіли у двох вишах Черкас

Про підсумки першого тижня вступної кампанії розповіли у двох вишах Черкас

Сьогодні – екватор вступної кампанії до вищих навчальних закладів в Україні. Як організований процес подання документів ми спостерігали у двох найбільших вишах міста Черкаси. Про результати першого тижня вступу, свої успіхи і труднощі розповіли нам сьогодні у Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького та Черкаському державному технологічному університеті.

Про боротьбу за вступників та нові можливості – у ЧНУ
У Черкаському національному університеті приймальні комісії розташовані у різних кабінетах та на різних поверхах одного корпусу. На першому поверсі розташована інформація для вступників. Атмосфера сьогодні зранку спокійна, довгих черг у коридорах немає.

Про підсумки першого тижня вступної кампанії розповіли у двох вишах Черкас Випускниця черкаської спеціалізованої школи №28 Юлія подала заяви на вступ до Черкаського національного університету на спеціальності «журналістика», «переклад» і «право». Усе ж зізнається, що найбільше їй імпонує правознавство. Оцінює свої бали як такі, що дадуть змогу пройти на безкоштовне місце. Планує також подавати документи в заклади Одеси та Києва.

Цьогорічні новації у вступній кампанії дещо полегшили життя вступникам та працівникам освітніх закладів. Тетяна Нінова, директор ННІ природничих наук, відзначає, що завдяки можливості подання електронних заяв на вступ зменшилося навантаження на працівників приймальних комісій. Раніше черги у коридорах створювали напругу серед вступників та виснажували працівників університету.

На думку Тетяни Степанівни, досі існують деякі проблеми з поінформованістю абітурієнтів. Часто вступники виявляються недостатньо обізнані із можливостями вступу та особливостями подання документів.

– Багато сільських дітей подають документи із дому, і вони, не маючи змоги реально оцінити свої шанси на вступ на безкоштовне відділення, ставлять не ті пріоритети. Наприклад, ми відкриваємо систему, дивимося: вступниця подала 15 заяв, і ми бачимо, що вона нікуди не проходить. Хоча зі своїми балами вона могла б вступити на якусь із наших спеціальностей. Дуже добре, що у цьому році з’явився у нас консультаційний центр, який надає вступникам відповідні роз’яснення, – зазначає Тетяна Степанівна.

Про підсумки першого тижня вступної кампанії розповіли у двох вишах Черкас Ректор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Олександр Черевко відзначає, що кількість випускників шкіл в Україні і на Черкащині зокрема щороку зменшується, тому боротьба за абітурієнтів стає все жорсткішою. Регіональним вишам доводиться витримувати конкуренцію із закордонними та столичними навчальними закладами. Тому Черкаський національний університет активно розширює можливості набору вступників: це, зокрема, робота з іноземними студентами, відкриття військової кафедри.

– Активізувалася Польща, яка запрошує наших випускників на навчання. Їхня держава йде назустріч вишам, вони мають змогу знижувати ціни. Тому абітурієнт став дефіцитним. З огляду на це, ми чітко організували роботу приймальної комісії та консультативного центру, – зазначив Олександр Володимирович.

За тиждень вступної кампанії на бакалаврат до вишу подали заяви близько 4 тисяч абітурієнтів, магістрів — близько тисячі, 800 осіб прагнуть стати спеціалістами. Найпопулярніші спеціальності серед вступників: іноземні мови, психологія, туризм, право, журналістика.

Про технічні спеціальності та оперативність роботи – у ЧДТУ
У Черкаському державному технологічному університеті усі приймальні комісії та консультаційний центр розміщені в холі першого поверху. Відповідно, у приміщенні більше скупчення людей, однак черг і затримок у роботі комісій немає.

Про підсумки першого тижня вступної кампанії розповіли у двох вишах Черкас Випускник Черкаського політехнічного технікуму Олександр подає заяву на 3 курс ЧДТУ, спеціальність «прикладна механіка». Для хлопця важливо продовжити навчання у рідному місті та здобути рівень «спеціаліст», що посилить його конкурентоспроможність на ринку праці.

– На роботу не беруть з дипломом молодшого спеціаліста, а беруть уже бакалавра, спеціаліста. Тому мені потрібен диплом університету, – розповідає юнак.

Про підсумки першого тижня вступної кампанії розповіли у двох вишах Черкас За словами декана будівельного факультету Дениса Грецького, попит на технічні спеціальності, і серед вступників, і серед роботодавців поступово зростає. Зокрема, це пов’язано із розвитком будівельної сфери в країні. Тому працедавці все частіше звертаються до закладу у пошуках кваліфікованих спеціалістів у цій сфері.

– Інженер-будівельник – далеко не остання професія у суспільстві. Лікар, учитель та будівельник – ті, хто будуть затребувані завжди. Міністерство у цьому році збільшило нам кількість бюджетних місць для будівельних спеціальностей, – розповідає Денис Володимирович.

Як повідомив Валентин Лазуренко, проректор з гуманітарно-виховних питань, на сьогодні до ЧДТУ надійшло близько 5 850 заяв вступників. 3 100 заяв подали абітурієнти на перший курс (які мають ще рівно тиждень для подачі заяв), 800 – на скорочену форму навчання, 1 950 – на освітній ступінь магістра та ОКР спеціаліста (які щойно пройшли вступні випробування і 22 липня знатимуть про свої шанси навчатись у ЧДТУ). Подають документи не лише із Черкащини, а й із Полтавської, Кіровоградської, Запорізької, Дніпропетровської, Львівської областей. Найпопулярніші спеціальності серед вступників на перший курс: готельно-ресторанна справа, менеджмент, прикладна лінгвістика, комп’ютерна інженерія.

До закладу подають документи багато вступників, тому приймальні комісії навантажені. Однак великий обсяг роботи все ж удається виконувати вчасно.

– Чимала кількість абітурієнтів звертаються до консультаційного центру, тому що є багато різних технічних моментів, не усім зрозумілі нововведення. Але усі питання у нас вирішуються професійно та оперативно, – відзначив Валентин Миколайович.

Олеся Безпалова, фото Світлани Лазоренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x