Літній відпочинок може зіпсувати гостра кишкова інфекція

Літо – улюблена пора року для багатьох. Тепла погода й різноманіття свіжих фруктів та овочів додають нам здоров’я і гарного настрою. Однак безтурботний період буває підступним: ми дозволяємо собі з’їсти немитий фрукт або ж через спеку дуже швидко може зіпсуватися ретельно приготовлена страва. Фахівці застерігають: улітку слід бути особливо пильним, щоб не постраждати від гострої кишкової інфекції.

Черкащанка Олена Кравчинська зазвичай улітку не дозволяє собі вживати продукти, які швидко псуються, адже жінка вже не раз була жертвою харчового отруєння. Та не завжди в житті вдається робити все правильно. Нещодавно, попри небезпеку і перестороги, пані Олена піддалася спокусі й скуштувала копчену рибу у майже тропічну спеку. Руки миті, риба – свіжа, однак інфекції уникнути не вдалося. Ніч минула без сну і «спортивно» – пробіжки від кімнати в туалет не закінчувалися аж до 6-ї ранку. До лікарів вирішила не звертатися, однак нині тримає себе на суворій дієті і вживає здебільшого овочі та каші.

На відміну від пані Олени, Іван Семенович із Корсуня-Шевченківського, за його висловом, «проблему неприємного характеру» набув не з власної вини.

– Приїхала до мене в гості донька з онучатами. Привезла на гостинець торбу жовтих черешень. Малі їли, і я взяв кілька тих бубочок. Скажу так: пощастило лише моїй бабі, бо вона таких фруктів не любить. Добре, що влітку в нас туалет можна організувати практично де завгодно. То ми з донькою бігали не наввипередки, а одночасно. А от дітям не так пощастило: меншенькій довелося викликати «швидку». Для профілактики крапельницю поставили і Сергійкові, хоча в нього на відміну від Оленки не було температури. Я й сам трохи садівник, але навіть не уявляю, що ж таке можна «напхати» в ті черешні, щоб вони так подіяли на людину. Знаю лише одне: тепер ні сам із базару нічого не їстиму, ні рідним не дам, – розповідає чоловік.

Перевіряйте у продавців документи
Фахівці зазначають: продуктів із ринку не варто боятися, якщо товар має посвідчення якості. А воно є тільки в продавців на легальних ринках, за продукти ж зі стихійних ринків ніхто офіційної відповідальності не несе. Тому фахівці радять перевіряти у продавців документи, які підтверджують, що товар пройшов перевірку на якість. Так, завідувач лабораторії Центрального ринку м. Черкаси Любов Рибасюк розповідає: вся продукція, яку привозять реалізатори, підлягає ветеринарно-санітарній експертизі. Харчі, які фахівці визнають неякісними, не допускають до реалізації. На безпечні для людини продукти виписують відповідний висновок.

– Майже щодня є продукція, яку ми не дозволяємо в нас продавати. Буває, свиню чоловік зарізав, поки довіз, вона вже стала непридатною. Завертаємо і рибу, овочі, фрукти. Таке не дозволяємо викладати на прилавки, бо ми відповідальні за здоров’я людей. До того ж у нас працює черговий лікар, останнім часом ледь не цілодобово, який регулярно перевіряє, чи не принесли на ринок заборонену продукцію, – розповідає Любов Іванівна.

Фахівці лабораторії радять принагідно купувати їжу на законних ринках та перевіряти в продавців висновки експертизи про якість товару. Звертайте увагу на дату висновку і на яку саме продукцію він виписаний.

За даними Державної санепідемслужби Черкаської області, впродовж тижня із 9 по 15 липня в області зареєстровано 63 випадки захворювань на гостру кишкову інфекцію.
Інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 5,05.
Загальна картина заражень
кишковими інфекціями така:
у місті Черкаси – 11,30;
Канівському районі – 11,14;
Христинівському – 8,47;
Лисянському – 8,35;
Черкаському – 6,65;
м. Умань – 5,84;
Тальнівському – 5,74.

Джерело небезпеки: їжа і немиті руки
Для розвитку ентеровірусних інфекцій необхідні волога і тепло. Тому саме влітку харчові отруєння особливо часті.
Віруси, які здатні зіпсувати нам літню відпустку, зазвичай потрапляють до організму з продуктами харчування. Діти можуть підхопити хворобу під час ігор у пісочницях або на пляжі. Про це нам розповіла Наталія Штепа, завідувачка дитячого відділення Черкаської інфекційної лікарні.

– Часто ми пов’язуємо захворювання дитини з походом на пляж. Це тому, що волога та спека – це ідеальні умови для розмноження ентеровірусів, а велика кількість людей і тварин сприяють розповсюдженню вірусів серед населення, – розповідає Наталія Олегівна.

Найнебезпечніші ж харчі у цьому плані: м’ясні та молочні продукти, які не пройшли належної термічної обробки, випічка з кремом. Лікарка наголошує: холодильник не стане міцним захистом від кишкових інфекцій, які можуть міститися у молоці, адже сальмонельозна паличка витримує низькі температури. Тому молоко слід кип’ятити перед уживанням.

Прояви зараження ентеровірусом майже однакові для більшості їх різновидів. Це висока температура, іноді блювота, розлад кишечника, діарея. Надто вразливі до гострих кишкових інфекцій такі категорії: діти, люди з хронічними захворюваннями ШКТ, особливо зі зниженою кислотоутворювальною функцією шлунка, з дискінезією жовчовивідних шляхів, люди, які отримують хіміотерапію та гормональне лікування, вагітні.

Якщо у хворого занадто часто виникає потреба відвідати туалет, наявні виснажливе блювання, висока температура, є ознаки зневоднення організму (сухі губи та слизова ока, білий наліт на язиці, зменшується об’єм сечі), кров у випорожненнях або у блювотних масах – варто негайно викликати «швидку допомогу» або дільничного лікаря.

Загалом же всім нам слід пам’ятати: дотримання нескладних правил особистої гігієни та харчування значно скоротить ризик підхопити кишкову інфекцію. Чисті руки та якісні продукти – головні запоруки здорового та безтурботного літа.

Олеся Безпалова,Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x