Неприбутковим організаціям необхідно переглянути свої установчі документи до 1 січня 2017 року

Державна податкова інспекція у м. Черкасах звертає керівників неприбуткових підприємств, установ та організацій на те, що вони зобов’язані до 1 січня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність із нормами п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України. Копії нових документів необхідно подати до контролюючого органу також до кінця поточного року. Якщо цього не буде зроблено у вказані терміни, то така неприбуткова організація після 1 січня 2017 р. виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Зокрема, установчі документи неприбуткової установи повинні місти заборону розподілу отриманих доходів або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов\’язаних з ними осіб.
Також установчі документи обов’язково повинні передбачати передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Ця вимога не поширюється на об\’єднання та асоціації об\’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Нагадуємо, що до неприбуткових організацій, зокрема, можуть бути віднесені: бюджетні установи, громадські об\’єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди; спілки, асоціації, житлово-будівельні, дачні, садівничі та гаражні кооперативи (товариства), ОСББ, професійні спілки, їх об\’єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об\’єднання, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об\’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам Кодексу.

Водночас, КМУ у постанові від 13.07.2016 року № 440 затвердив Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру. Вказаним документом визначено алгоритм дій для неприбуткових організацій та контролюючих органів при включенні/виключенні неприбуткової організації до/із такого Реєстру.

Так, Державна фіскальна служба протягом двох місяців забезпечить надіслання до неприбуткових організацій, включених до Реєстру неприбуткових установ та організацій письмових запитів про надання у місячний строк з дня їх отримання відповіді щодо відповідності неприбуткової організації вимогам, встановленим п.133.4 ст. 133 Податкового кодексу України, та завірених нею копій установчих документів організації, а для житлово-будівельних кооперативів також завірених ними копій документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом.
У місячний строк з дня отримання відповіді на запит та завірених копій документів, за результатами розгляду таких документів контролюючим органом:
– у разі відповідності установчих документів вказаним вимогам, така організація включається до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій;
– у разі невідповідності установчих документів – таким організаціям надсилається відповідне повідомлення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x