Влада й громадські організації говорили про проблему торгівлі людьми

Влада й громадські організації говорили про проблему торгівлі людьми

Сьогодні, 25 липня, у прес-центрі «Нової Доби» відбувся круглий стіл до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, який відзначають 30 липня. Захід відбувся з ініціативи Черкаської обласної організації ЛЖВ «Від серця до серця» за участі першого заступника голови ОДА Віталія Коваля.

На думку голови правління БО ЛЖВ «Від серця до серця» Наталії Несват, проблема протидії торгівлі людьми наразі дуже актуальна й важлива, проте не визначається в державі, як пріоритетна.

– Зважаючи на ситуацію в країні, воєнні дії, зміни у владі, реформи, питання торгівлі людей відійшло дещо на другий план. Тож спільно з представниками влади прагнемо об’єднати зусилля, щоб допомогти людям, які потрапили в скрутну ситуацію. Важливо донести інформацію, що є організації, які можуть надати правову, психологічну допомогу та повернутися до життя, – розповідає Наталія Андріївна. – На жаль, важко визначити скільки осіб стали жертвами торгівлі. Адже часто вони бояться і соромляться розповідати про ситуацію, в яку потрапили. Особливо, коли мова йде про сексуальне рабство.
Перший заступник голови ОДА Віталій Коваль відзначає, що в порівнянні з іншими регіонами України, на Черкащині випадки торгівлі людьми трапляються рідше.

– Хоча торік була неприємна ситуація, коли молода мама хотіла продати своє новонароджене немовля. На щастя, завдяки злагодженим діям органам влади й правоохоронцям прикрій ситуації вдалося запобігти, – наголосив Віталій Володимирович.

За словами Андрія Тютенка з відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, наразі по двох кримінальних провадженнях тривають слідчі дії.
– Зростають випадки трудової експлуатації, – відзначає Андрій Петрович. – Був випадок, коли жінок працевлаштовували нібито на фабрику у Чехії. Насправді ж їм довелося жити в жахливих умовах та виконувати роботу вантажників. Бували випадки, коли особи ромської національності з Одеської області змушували жебракувати двох пенсіонерів у Росії. Зафіксований випадок, коли безробітних селян возили по всій Україні обробляти фермерам поля, проте заробітну платню так і не виплатили.

Влада й громадські організації говорили про проблему торгівлі людьми
Влада й громадські організації говорили про проблему торгівлі людьми
Влада й громадські організації говорили про проблему торгівлі людьми Віталій Коваль висунув пропозицію розробити портал, де б постраждалі анонімно ділилися своїми історіями. Також історії можна публікувати в буклетах, щоб черкащани знали про реальні випадки торгівлі людьми і варіанти, як можна потрапити у скрутну ситуацію.
– Сьогодні працюємо над тим, щоб у кожному селі були соціальні працівники, які доноситимуть інформацію до людей і працюватимуть з найбільш вразливими категоріями населення, – зазначив Віталій Коваль.
Заходи також проводяться у Черкаському обласному центрі соціальних служб. Постраждалим надають психологічну допомогу та у разі потреби тимчасове житло на три місяці. Окрім того, у напрямку протидії торгівлі людьми працюють Центри зайнятості, у службі у справах дітей Черкаської ОДА, у департаменті соціального захисту населення, в управліннях науки та освіти, молоді та спорту та в управлінні ДМС в Черкаській області.

А поки Черкащина планує долучитися до масштабної акції з протидії торгівлі людьми, яка пройде в 15 регіонах країни, аби привернути увагу людей до важливої проблеми.
Корисні телефони:
Черкаська Благодійна організація ЛЖВ «Від серця до серця»: (0472) 64-77-47
Національна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501 (зі стаціонарних телефонів); 527 (для мобільних).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x