Більше 5 тисяч черкащан інфіковані гепатитом

Більше 5 тисяч черкащан інфіковані гепатитом

Гепатити — це група інфекційних хвороб печінки надзвичайно небезпечних та дуже заразних, які найчастіше викликаються вірусами А, В, С, D, Е та ін., тому способи захисту від цієї недуги повинен знати кожен. Крім того вірусні гепатити людини є актуальною глобальною проблемою, адже вони розповсюджуються швидше ніж ВІЛ-інфекція. Про це «Новій Добі» повідомили у Державній санепідемслужбі Черкаської області.

За даними статистики за 5 місяців 2016 року в Україні вірусами гепатитів А, В,С інфіковано 5 141 особа (інтенсивний показник 12,0 на 100 тис. населення).

В області захворювань на гострий вірусний гепатит А зареєстровано 21 випадок, інтенсивний показник на 100 тис. населення – 1,7, гострого вірусного гепатиту В- 26 випадків, інтенсивний показник – 2,1 на 100 тис. населення та гострого вірусного гепатит С – 6 випадків, інтенсивний показник – 0,5 на 100 тис. населення (в минулому році інтенсивний показник на 100 тис. населення становив 1,7 (21 випадок), 1,5 (18 випадків) та 0,9 (11 випадків) відповідно).

У кожного вірусу – свій шлях передачі і свій прогноз на одужання.

Гепатит А називають «хворобою брудних рук». Він потрапляє в організм через рот при недотриманні правил гігієни. Ці віруси рідко переходять у хронічну форму і після одужання дають стійкий імунітет на все життя.

Гепатит В або сироватковий гепатит, – найтяжча і найпоширеніша форма гепатиту. Така назва обумовлена тим, що зараження відбувається через кров, причому надзвичайно малу дозу. Крім того, вірус гепатиту В передається статевим шляхом, при ін\’єкціях нестерильними шприцами в наркоманів, від матері-плоду. Гепатит В протікає в різних варіантах: від носійства до гострої печінкової недостатності, цирозу і раку печінки.

Гепатит С нерідко називають «лагідним убивцею», оскільки хвороба може тривалий час протікати безсимптомно, викликаючи хронічне ураження печінки. Вірус гепатиту С передається через кров: найпоширенішими шляхами зараження є небезпечна ін\’єкційна практика, неналежна стерилізація медичного обладнання та переливання неперевіреної крові і продуктів крові. Набагато рідше виникає інфікування під час статевих контактів і побутовим шляхом.За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я у 55-85% випадків захворювання переходить у хронічну форму, яка нерідко призводить до цирозу і раку печінки.

Гепатит D- вірус-паразит, може розвиватись тільки у присутності вірусу гепатиту В. Лікарі називають такий «союз» суперінфекцій. Протікання хвороби, викликаної вірусом гепатиту В, має невтішний прогноз на одужання,

Гепатит Е раніше разом з гепатитами C, D, входив до групи так званих гепатитів «ні А ні В». Хвороба передається від хворої людини, яка виділяє вірус з фекаліями. Нерідко зараження відбувається через воду. Як і при гепатиті А, прогноз у більшості випадків сприятливий. Тяжче і небезпечніше відбувається перебіг хвороби для жінок в останній триместр вагітності, оскільки неминуче призводить до загибелі як плоду, так і матері. Для гепатиту Е не характерно хронічний перебіг і вірусоносійство.

Із моменту зараження до розвитку перших ознак хвороби може минути від кількох тижнів до кількох місяців.

Гостра інфекція може протікати безсимптомно або включати такі симптоми , як: підвищення температури, надмірна втомлюваність, жовтяниця (пожовтіння шкіри і очей ), потемніння сечі, нудота , блювота і біль у правому підребер’ї.

Хронічний перебіг, як правило, не має явних ознак наявності хвороби, але можуть з’являтись недомагання, в’ялість, підвищена втомлюваність, поганий апетит.

Нерозпізнаний гепатит небезпечний своїми ускладненнями — цирозом, раком печінки і печінковою комою. Найнадійніший спосіб достеменно дізнатись про наявність вірусу в організмі — зробити дослідження крові.

Щоб попередити захворювання на гепатит необхідно:
– дотримуватись елементарних правил гігієни (якщо йдеться про гепатит А чи Е)
– користуватись тільки індивідуальними предметами особистої гігієни – зубними щітками, бритвами, манікюрним приладдям.
– обираючи салон краси, слідкувати за тим, наскільки ретельно дезінфікують інструменти.
– уникати випадкових статевих зв’язків. Навіть використання презерватива не дає гарантії 100% захисту від гепатитів.
– не допускати потрапляння крові хворої людини на вашу шкіру
– акуратно поводитись із речами і предметами, на які могла потрапити кров зараженої.
Сьогодні відомий лише один абсолютно надійний спосіб захисту – вакцинація. В даний час вакцини існують тільки проти гепатитів А і В. Проте ведуться інтенсивні дослідження з розробки вакцини проти гепатиту С, вони знаходяться на початковому етапі, внаслідок високої мінливості вірусу та відсутності ефективної відповіді – вироблення захисних антитіл після перенесеного гепатиту С, ускладнюють проведення цих досліджень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x