У яких випадках сільськогосподарське товариство повинно реєструватись платником акцизного податку

На запитання з місць начальник відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів головного управління ДФС у Черкаській області Дмитро Анголюк нагадав, у яких випадках сільськогосподарське товариство повинно реєструватись платником акцизного податку. Він зауважив, що сільськогосподарські товариства, які витрачають своє пальне (реалізують, або передають безоплатно) повинні реєструватись платниками акцизного податку, видавати акцизні накладні, подавати звітність і платити акцизний податок.

Із запровадженням з 1 березня системи електронного адміністрування реалізації пального, надходить дуже багато питань від сільськогосподарських товариств. Державна фіскальна служба України надала детальне роз’яснення від 04.04.2016 №7326/6/99-99-19-03-15 на запит товариства, яке використовує пальне у своїй діяльності. Д.Анголюк озвучив відповіді на чотири актуальні питання.

1. Чи повинно реєструватися платником акцизного податку та платити податок сільськогосподарське товариство, яке укладає договори підряду, згідно з якими виконавці (треті особи) надають послуги по збиранню врожаю замовника із використанням своєї техніки, але з використанням палива замовника?
В даному випадку товариство передає (відпускає, відвантажує) пальне для заправки техніки, що належить виконавцям і такі операції є реалізацією пального в розумінні Податкового кодексу України (абзац другий пп.14.1.212 статті 14 Кодексу).
Отже товариство підлягає обов’язковій реєстрації як платник акцизного податку. І така реєстрація повинна бути проведеною до початку здійснення реалізації пального, і на підставі подання товариством не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального.
Наголошу, що відповідно до п. 117.3 ст. 117 Податкового кодексу України здійснення операцій з реалізації пального без реєстрації платниками акцизного податку у встановленому порядку, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 100 відсотків вартості реалізованого пального.

2. А якщо сільськогосподарське товариство закупляє та використовує пальне ще й для власних виробничих потреб? – якщо товариство також і реалізує пальне іншим платникам, то також повинно бути зареєстрованим платником акцизного податку і на всі обсяги пального зобов’язане складати та реєструвати акцизні накладні.

3. Товариство відпускає безоплатно пальне шкільним закладам, соціальним службам або органам місцевого самоврядування? – операції безоплатної передачі пального розглядаються як операції дарування та вважаються реалізацією пального відповідно до пп.14.1.212 статті 14 Податкового кодексу.

Щодо обсягів пального, яке було раніше, до 1 березня 2016 року, придбане товариством і не використане на момент реєстрації платником акцизного податку. Нагадую, що особи, які реалізують пальне, ще до 1 березня 2016 року повинні були зареєструватись платниками акцизного податку, провести інвентаризацію пального та до 20 березня ц.р. надати Акт інвентаризації. А за наявності обсягів залишків, по яких не проведено інвентаризацію, такі обсяги занести у СЕАРП шляхом оформлення відповідних заявок на поповнення обсягу залишку пального (п.232.4 ст. 232 Податкового кодексу).

4. Якщо товариство для заправки техніки придбає пальне і заправляє техніку через власні АЗС або автомобільні паливозаправники, таке товариство повинно сплачувати акцизний податок з роздрібного продажу за ставкою 0,042 євро за кожен літр реалізованого пального. При цьому об’єктом оподаткування акцизом є операції з реалізації пального (тобто будь-який фізичний відпуск пального з АЗС), а база оподаткування – об’єм пального у літрах, реалізованого (відпущеного) через власні АЗС та /або АГЗС.
Також варто пам’ятати, що реалізація пального через АЗС повинна здійснюватись із застосуванням спеціалізованих комп’ютерно-касових систем, які забезпечують відпуск пального у єдиному технологічному циклі з друкуванням фіскального касового чека.

Начальник профільного підрозділу ГУ ДФС у Черкаській області відмітив, що облік отриманого та витраченого (реалізованого) пального ведеться з метою виявлення об’єкта оподаткування акцизним податком, а саме: обсягів перевищення витраченого (реалізованого) пального над отриманим.
Якщо обсяги реалізованого (витраченого) сільськогосподарським товариством пального не перевищують обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку, за які сплачено акцизний податок, то у товариства не виникатиме об’єкта оподаткування відповідно до п.п.213.1.12 п.213.1 ст.213 Податкового кодексу України.

Отже, сільськогосподарське товариство на всі обсяги витраченого пального (у т.ч. реалізованого (переданого підрядникам для виконання робіт/надання послуг із збирання врожаю товариства, використаного для власних виробничих потреб товариства) зобов’язане бути зареєстровано платником акцизного податку і складати в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної під категорії згідно УКТЗЕД реалізованого (витраченого) пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи. Сплата акцизу проводиться у разі виникнення об’єкта оподаткування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x