У перші дні серпня прогнозують спеку й грози

У перші дні серпня прогнозують спеку й грози

За прогнозом, 2 та 3 серпня погоду Черкащини формуватимуть малорухомі проте активні атмосферні фронти, які зумовлять грозові дощі, в окремих районах можливе шквалисте посилення вітру та град. Із північними вітрами в наш регіон завітає чергова хвиля прохолоди, тому температурний фон дещо знизиться. Завдяки сонячній енергії у другій половині тижня знову очікується спека. Про це повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.
За попередніми розрахунками, у цілому серпень очікується теплішим звичайного та з опадами в межах кліматичної норми. Середньомісячна температура +21º (при нормі +19º), кількість опадів 55 мм (при нормі 53 мм). Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Віталій Постригань підкреслив, що погодні умови перших 20 днів місяця будуть сприяти зростанню показника пожежної небезпеки та створюватимуть умови для накопичення шкідливих домішок в атмосферному повітрі. При цьому поглибиться та пошириться ґрунтова засуха під пізніми культурами, яка утримується в на більшій території області із середини липня. Це, як і в попередньому році, зумовить зниження врожайності пізніх, технічних с/г культур і ускладнить підготовку площ та сівбу озимого ріпаку.

Втім, як відомо, серпень останній літній місяць, в якому із другої половини тепло починає спадати. Зазвичай у першій половині серпня літо спекотне, а в другій – близьке до передосіння, коли погода вже нестійка, але в цілому ще досить тепло. Погоду місяця формують переважно західні антициклони, які зумовлюють тиху, суху і сонячну погоду, але іноді, атмосферні фронти циклонів можуть зумовити небезпечні явища: сильні дощі, грози, град та шквали.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x