У рамках європейського наукового проекту професор з Ягеллонського університету тиждень працюватиме у ЧНУ

У рамках європейського наукового проекту професор з Ягеллонського університету тиждень працюватиме у ЧНУ

Науковим семінаром розпочався візит до Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького професора Рафала Козубського — фізика з Ягеллонського університету Кракова (Польща). «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ЧНУ.

Професор Рафал Козубський — координатор проекту EXMONAN Європейського наукового проекту FP7, в якому беруть участь науковці з Польщі, Швейцарії, Угорщини, України. Україна в проекті представлена групою фізиків із Черкаського національного на чолі з професором Андрієм Гусаком. Спільна робота науковців у рамках грантової програми триває четвертий рік поспіль. Нашими колегами вже здійснено ряд наукових візитів до закордонних партнерів – Швейцарської федеральної лабораторії матеріалознавства і технологій EMPA (Швейцарія), Університету Дебрецена (Угорщина), Ягеллонського університету (Польща). Тепер польського ученого приймає Черкаський національний.
Вітаючи гостя, професор Гусак зазначив, що його візит до України — не тільки науковий, а й інспекційний щодо виконання запланованих наукових завдань проекту.

На семінар також було запрошено науковців київських вишів і науково-дослідних інститутів, які працюють у галузі матеріалознавства і є давніми партнерами кафедри фізики ЧНУ. Зокрема, цікавою і перспективною для співпраці була доповідь професора Національного технічного університету України «КПІ» Юрія Макогона про нові експерименти щодо підвищення щільності магнітного запису інформації. Професор Анатолій Устінов з Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона привіз для обговорення експериментальні результати, які є розвитком теоретичних передбачень черкаських фізиків.

У робочому семінарі «Впорядкування, розпад та твердофазні реакції в наноматеріалах» взяли участь співробітники, аспіранти та дипломники кафедри фізики ЧНУ. На наступні дні візиту професора Козубського заплановано ще кілька робочих семінарів, а також обговорення виконання проекту EXMONAN – нових, ще не опублікованих результатів та перспектив на майбутнє.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x