Суботів відзначив 400-річчя першої письмової згадки про село

Суботів відзначив 400-річчя першої письмової згадки про село

Моє рідне село Суботів, що на Чигиринщині 5 серпня 2016 р. відзначило ювілейну для його історії дату – 400 річчя першої письмової згадки про село (1616 рік).

Щиро вдячний громаді села за запрошення взяти участь в урочистих заходах. Серед усіх своїх регалій найбільш пишаюсь високим для мене і почесним званням «Почесний громадянин села Суботів», яке присвоїла сесія Суботівської сільської ради 23 липня 2010 року.

Суботів відзначив 400-річчя першої письмової згадки про село Пишаюсь тим, що село моє історичне і має державотворче коріння. Пишаюсь тим, що тут народився, виріс, закінчив школу. Хочу сказати, що хоч школа в роки мого навчання і була відносно матеріально бідною, але була надзвичайно духовно та інтелектуально багатою, та дала якісні знання. Велику роль відіграла в моєму житті і Суботівська сільська бібліотека, в якій я серед книг, газет і журналів виріс, оскільки мама все моє свідоме життя пропрацювала в ній завідувачкою.

Гордий за велику популяризаторську і краєзнавчу роботу працівників Суботівського історичного музею, який є філіалом НІКЗ «Чигирин». До речі, мав за честь на урочистих заходах вручити квитки членів Національної спілки краєзнавців України працівникам музею, а для мене це справжні подвижники краєзнавства нашої держави: Надії Куксі, Оксані Мінській, Оксані Горенич, Світлані Шмиголь. Це перші члени Національної спілки краєзнавців України на Чигиринщині.

Суботів відзначив 400-річчя першої письмової згадки про село Гордий за те, що ми на базі Суботівської ЗОШ I –III ступенів у 2006 році започаткували проведення історико-краєзнавчої конференції «Чигиринщина в історії України», за матеріалами проведення яких видано вже п’ять збірників конференції. Це збірники унікальних краєзнавчих розвідок учнів, вчителів, краєзнавців, істориків, працівників заповідника з історії як села Суботів, так і Чигиринщини в цілому.

Сумно зараз за те, що населення села скорочується; школа із середньої стала в рік цьогорічного ювілею початковою; робочих місць для молоді не має, і молодь виїжджає. Але ой як хочеться з оптимізмом дивитись у майбутнє.

Суботів відзначив 400-річчя першої письмової згадки про село Святкування зібрало в центрі села під гіллям відомого дуба, який посадив у свій час космонавт Павло Попович, практично все село Суботів (а це на сьогодні всього лиш 530 жителів, які постійно проживають у селі) та чимало гостей. Хороший написаний сценарій свята. Для жителів села це було дійсно свято – СВЯТО ІСТОРІЇ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x