У липні цього року було зроблено 248 визначень повітря в області

У липні цього року було зроблено 248 визначень повітря в області

До основних показників, які характеризують радіаційний стан території, належать:
– потужність експозиційної дози гамма-випромінювання (далі – ПЕД, або гама-фон) на місцевості;
– щільність радіаційного забруднення ґрунтів;
– вміст радіонуклідів у поверхневій воді.
За повідомленням начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, гама-фон визначають всі метеостанції області. В липні 2016 року було зроблено 248 визначень. Результати показують, що рівень гама-фону значно нижчий допустимого природного рівня в 25 мікро Рентген за годину (мкР/год). Добові значення коливались по області від 10–15 мкР/год. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Середні значення гамма – фону за липень були такими:
11 мкР/год – у місті Чигирин; Черкаси, Золотоноша;
12 мкР/год – у місті Жашків;
13 мкр/год – у містах Звенигородка, Сміла, Умань;
14 мкр/год – у місті Каневі.

Щільність випадів бета-активних радіонуклідів на поверхню землі визначає метеостанція у м. Черкаси. За результатами спостережень у червні щільність випадів бета активних радіонуклідів становить в середньому за добу 1,2 Беккерель на один метр2 (Бк/м2). Ці значення без суттєвих змін у порівнянні з попередніми періодами спостережень 2016 року. Сумарна бета-активність приземного шару атмосфери натепер визначається переважно радіонуклідами природного походження (ізотопами урану, торію та продуктами їх поділу). Контрольний рівень загальної бета-активності добових проб по результатах першого виміру після відбору становить 110 Бк/м2.

Вміст радіонуклідів у поверхневій воді визначається лише у Канівському водосховищі в районі м. Канева. Допустимий рівень вмісту радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 у питній воді не повинен перевищувати 2000 Бк/м3. За результатами досліджень 2016 року фактичний вміст цих радіонуклідів набагато нижчий допустимих норм.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x